26.3.2025
Vahva teknologinen osaaminen, ketterä tuotekehitys ja skaalautuva tuotanto ovat Patrian valtit kasvavilla droonimarkkinoilla. Droonialustojen ohella Patrian ratkaisut kattavat koko tehtävien suorittamiseen tarvittavan ketjun.

Venäjän aloittama sota Ukrainassa nosti droonit sodankäynnin keskiöön. Yksittäisten lentävien laitteiden sijaan paras suorituskyky saavutetaan, kun miehittämättömät ilma-alukset integroidaan osaksi tiedustelu-, valvonta- ja johtamisjärjestelmiä.

Lisäksi droonijärjestelmille tarvitaan tehokkaat elinkaaripalvelut käyttäjien koulutuksesta kaluston ylläpitoon.

Näistä lähtökohdista Patria on kehittänyt jo useiden vuosien ajan teknologioita, jotka mahdollistavat sotilaskäyttöön soveltuvat drooniratkaisut. Merkittävä askel tällä saralla otettiin kesällä 2024, kun Patria hankki omistukseensa Suomen johtavan ammattikäyttöisten droonijärjestelmien valmistajan Nordic Dronesin.
– Patrialta löytyy vahva osaaminen puolustusvälineiden kehittämisestä ja skaalautuvasta tuotannosta. Meillä on myös kattavat verkostot ja pitkä kokemus ratkaisuista, jotka täyttävät länsimaiset tiukat kriteerit. Nordic Dronesilta löytyy puolestaan drooneihin liittyvä erikoisosaaminen ja kyky kehittää nopeasti uutta, Patrian Finland-divisioonan johtaja Jussi Järvinen summaa.

Patrian tarjooma kattaa koko ketjun

Näistä elementeistä syntyy kokonaisuus, joka antaa Patrialle hyvät mahdollisuudet tavoitella kärkipaikkaa drooniratkaisuissa ja menestyä niillä kansainvälisillä markkinoilla.
– Droonialustojen ohella Patrian ratkaisut kattavat koko tehtävän suorittamiseen tarvittavan ketjun, oli sitten kyse tehtävien suunnittelusta, johtamisesta, hyötykuorman hallinnasta, tulosten analysoinnista tai integroinnista sotilasjärjestelmiin, sanoo Järvinen.

Järvisen mukaan drooneja voidaan hyödyntää esimerkiksi epäsuoran tulen johtamiseen sekä erilaisiin tiedustelu- ja valvontatehtäviin. Patrialla on tarjontaa kaikilla näillä puolustuksen osa-alueilla.

Patria tähtää drone-järjestelmien johtavaan asemaan hyödyntämällä vahvaa teknologista osaamista ja ketterää tuotekehitysprosessia

Epäsuoran tulen ratkaisuissa Patria on kehittänyt kranaatinheitinjärjestelmiensä ohella esimerkiksi ohjelmistoja tykistön ammunnanhallintajärjestelmiin.
– Ilmasta käsin drooni näkee kohteet, jolloin järjestelmä pystyy tarkentamaan automaattisesti epäsuoraa tulta haluttuun paikkaan, Järvinen mainitsee.

Patrian tiedustelu- ja valvontaratkaisuja voidaan Järvisen mukaan täydentää drooneihin asennettavilla sensoreilla. Yhtiön valikoimiin kuuluvat muun muassa elektronisen tiedustelun ARIS-järjestelmät ja passiivinen tutkajärjestelmä MUSCL.

Drooneja voidaan myös käyttää vaikuttamiseen perinteisen epäsuoran tulen, kuten tykistön tai kranaatinheittimen kranaattien, sijaan. Tässä Järvinen näkee suuren potentiaalin, koska massamaisesti tuotettuna droonin hinta on tykistönkranaatin kanssa vertailukelpoinen. Tulevaisuudessa tarvitaankin molempia, massoina tuotettuja räjähteitä kuljettavia drooneja sekä perinteisiä epäsuoran tulen asejärjestelmiä. Tämä mahdollistaa taistelukentän johtajille laajemman työkaluvalikoiman suorittaa erilaisia tulitehtäviä.

Patria Drones

Valikoimissa nyt kolme droonituotetta

Patrian miehittämättömistä järjestelmistä vastaava johtaja Jarkko Tikka, johtaja, miehittämättömät järjestelmät, huomauttaa, että integroidut ratkaisut ovat droonijärjestelmissä Patriassa osaamisen ytimessä.
– Drooni on lentävä lavetti, johon voidaan kiinnittää erilaisia laitteita ja kuljettaa hyötykuormaa. Emme kuitenkaan kehitä pelkkiä alustoja, vaan laajemmin järjestelmätason ratkaisuja, Tikka tiivistää.

Yrityskaupan myötä Patrian tarjoama on laajentunut kolmella droonituotteella. Modulaarisen rakenteensa ansiosta niitä voidaan varioida sotilas- ja turvallisuusviranomaisten tarpeiden mukaan ja integroida muihin järjestelmiin.

Patria SKY
Patria SKY
Patria SKY
Patria SKY
Patria GEO
Patria GEO

Patria SKY on monikäyttöinen pitkän kantaman multikopteri droonijärjestelmä, joka on suunniteltu yhteistyössä turvallisuusalan asiantuntijoiden kanssa ja läpäissyt tiukat valmistus- ja huoltotarkastukset.

– Patria SKYn kuormana on tyypillisesti kameragimbaali, jonka videokuvaa ja kuva-aineistoa hyödynnetään esimerkiksi epäsuoran tulen johtamiseen ja vastapuolen joukkojen paikantamiseen, Tikka sanoo.

Myös Patria ONE -droonissa on modulaarinen rakenne, joka mahdollistaa esimerkiksi hyötykuormien vaihtamisen tarpeiden mukaan. Tarvittaessa laitetta voidaan ohjata valokuidulla, mikä ehkäisee vihollisen elektronista häirintää. Patria ONEn tyypillinen käyttökohde on räjähteen kuljettaminen haluttuun paikkaan.
– Patria lähtee droonijärjestelmien kehittämisessä siitä, että niissä käytettäviä räjähteitä on puolustusvoimilla muutenkin käytössä. Näin drooniräjähteille ei tarvita erillisiä tuotantolinjoja tai varastoja, Jussi Järvinen toteaa.

Patrian valikoimiin kuuluu myös Patria GEO, joka on maastokartoitukseen suunniteltu drooni. Jopa 74 minuutin lentoaikansa ansiosta sillä voidaan kartoittaa yli sadan hehtaarin alue yhdellä lennolla.

Tuotekehityksessä huomioitu arktiset olot

Pietari Sorri, johtaja Patrian Drones-yksiköstä sanoo, että puolustusalalla asiakkaat haluavat kokonaisjärjestelmiä, jotka sisältävät droonien ohella muun muassa ohjelmistot ja rajapinnat muihin järjestelmiin.
– Drooni on elinkaarituote siinä missä hävittäjäkonekin. Suorituskyky edellyttää käyttäjien koulutusta sekä kaluston ylläpitoa ja huoltoa vuosiksi eteenpäin. Tähän kokonaisuuteen Patria pystyy tarjoamaan kattavat palvelut.

Patria kehittää drooneja modulaarisella rakenteella ja arktisiin olosuhteisiin, huomioiden laitteiden ohjainten toimivuuden hanskat kädessä ja akkujen kylmänkestävyyden

Sorri sanoo, että Patrian droonien kehitystyössä on otettu huomioon pohjoisen haastavat olosuhteet. Esimerkiksi laitteiden ohjaimissa on kosketusnäytön ohella riittävän suuret näppäimet, jotka mahdollistavat tarkan ohjaamisen myös hanskat kädessä pakkasillakin.
– Akkujen kylmäkestävyyden testauksia teemme koko ajan, Sorri mainitsee.

Oman haasteensa drooneille tuovat nollan molemmin puolin sahaavat lämpötilat. Sorrin mukaan jäätymisestä ja kosteudesta johtuvia toimintahäiriöitä voidaan ehkäistä tehokkaasti esimerkiksi oikeilla materiaalivalinnoilla ja potkurilavan muodoilla.
– Arktisissa olosuhteissa operoinnin varmistaa myös käyttäjien perehdyttäminen, jotta he osaavat pitää akut toimintakunnossa ja varmistaa operatiivinen suorituskyky myös haastavissa sääolosuhteissa, Sorri toteaa.
 

Patria Drones

Droonit mullistivat sodankäynnin taktiikan

Insinöörikenraalimajuri evp Kari Renko, Executive Vice President, Patria, sanoo, että droonien käyttö on muuttanut lyhyessä ajassa perusteellisesti sodankäynnin taktiikkaa.
– Ilmassa partioivat droonit ovat tehneet taistelukentästä entistä läpinäkyvämmän. Suuria joukkoja tai ajoneuvoja on vaikea siirtää ilman, ettei vastapuoli saisi liikkeistä tietoa, Renko huomauttaa.

Drooniteknologian nopean kehityksen ohella muutokseen on vaikuttanut Ukrainan sota, jossa on kokeiltu koko ajan uusia asioita. Renko vertaa droonien kehitystä biologiseen evoluutioon. Samanaikaisesti kokeillaan paljon erilaisia asioita, joista parhaat skaalataan laajempaan käyttöön ja huonosti toimivat unohdetaan.
– Nyt toimivimmiksi ratkaisuiksi ovat osoittautuneet pienet aseistetut droonit, joilla on useita käyttötarkoituksia. Ne ovat täsmäaseita, joita pystytään tekemään edullisesti.
Kari Renko korostaa ketteryyttä drooniratkaisujen kehittämisessä.

Teknologian ja suorituskykytarpeiden kehitystä on seurattava tarkasti ja reagoitava muutoksiin nopeasti

– Emme vielä tiedä mihin teknologia tulevaisuudessa kehittyy. Patrian vahva tutkimus- ja kehitystoiminta antaa kuitenkin hyvän pohjan tuoda droonijärjestelmiin koko ajan uusia ja älykkäitä ominaisuuksia, oli sitten kyse elektronisen häirinnän torjunnasta tai droonien lähettämän tiedon automaattisesta analysoinnista, Renko sanoo.

Suomen kannattaa panostaa drooniteknologiaan

Suomen tuoreen droonistrategian tavoitteena on varmistaa suomalaisen teknologiaosaamisen hyödyntäminen uusien liiketoimintamahdollisuuksien luomiseen ja turvallisuuden varmistamiseen.

Patria on mukana strategian toteuttamisessa aktiivisesti muun muassa johtamassaan eALLIANCE-hankkeessa, joka kokoaa yhteen suomalaisten siviili- ja puolustusalan teknologiaosaamisen. Patria on myös mukana Euroopan puolustusrahaston rahoittamassa ACTUS-hankkeessa, joka keskittyy droonien kehittämiseen ja sääntelyyn.

Suomi panostaa droonien kehittämiseen ja valmistuskapasiteetin kasvattamiseen, hyödyntäen muun muassa Patrian johtamia hankkeita

Puolustusministeriö ilmoitti helmikuussa käynnistävänsä Ukrainalle uuden 660 miljoonan euron tukiohjelman, jolla tilataan suomalaisilta puolustusalan yrityksiltä uutta puolustusmateriaalia Ukrainaan.
– Tämä olisi hyvä mahdollisuus kehittää Suomeen droonijärjestelmien valmistuskapasiteettia, joka hyödyttää välittömästi Ukrainaa ja luo pohjan tarvittaessa skaalautuvalle tuotannolle kotimaassa, Jussi Järvinen sanoo.
 

Mitä pidit artikkelin sisällöstä?