20.2.2025
CAVS- ja FAMOUS-ajoneuvohankkeet osoittavat, että Euroopan maiden ja yritysten yhteistyö puolustuksen vahvistamisessa kannattaa. Onnistuminen vaatii rohkeutta lähteä vetämään hankkeita, sanoo Jussi Järvinen.

EU:n rahoittamat tutkimus- ja kehityshankkeet ovat konkreettinen esimerkki Euroopan puolustusalan yhteistyön tiivistymisestä. Patria haluaa olla yhteishankkeissa vahvasti mukana, toteaa Patrian Finland-divisioonan johtaja Jussi Järvinen.

Järvinen esitteli puolustus- ja turvallisuusalan SecD-Day-tapahtumassa Helsingissä kaksi kansainvälistä kehityshanketta, joissa Suomi ja Patria ovat vetovastuussa.

CAVS (Common Armoured Vehicle System) -hankkeessa kehitetään panssariajoneuvojärjestelmää Patria 6x6-ajoneuvoalustan pohjalta. Suomen ohella hankkeeseen ovat liittyneet tähän mennessä Latvia, Ruotsi ja Saksa. CAVS-hanketta on viety eteenpäin osallistujamaiden rahoituksella. Marraskuussa 2024 se sai 60 miljoonan euron rahoituksen myös Euroopan jäsenvaltioiden yhteisiä puolustushankintoja edistävältä EDIRPA-rahoitusvälineeltä.

CAVS-hankkeessa jo yli 800 ajoneuvotilausta

Järvisen mukaan CAVS-hankkeeseen osallistuvilla mailla on mahdollisuus hankkia kustannustehokkaita ja suorituskykyisiä modulaarisia panssariajoneuvoja vaatimustensa mukaisesti.
– Patria on saanut tähän mennessä tilaukset yli 800:sta Patria 6x6 -ajoneuvosta. Asiakkaille on toimitettu jo runsaat 200 ajoneuvoa, Järvinen sanoo.

Iso osa ajoneuvojen toimituksista tapahtuu hyödyntämällä asiakasmaan teollisuuden osaamista ja valmistuskapasiteettia. Järvinen huomauttaa, että teknologian ja tuotannon siirto kokonaan tai osittain on ollut jo pitkään Patrian toimintamalli ajoneuvotoimituksissa.

Yhtiö on siirtänyt kahden vuosikymmenen aikana tuotantoteknologiaa viiteen maahan, viimeisimpänä Latviaan. Lisäksi teknologian siirto on parhaillaan meneillään Slovakiaan ja Japaniin.
– Teknologian siirto varmistaa huoltovarmuuden ja itsenäiset tuki-, ylläpito- ja korjauspalvelut myös kriisitilanteissa, Järvinen perustelee.

Patrian toimintamalli sisältää teknologian ja tuotannon siirron asiakasmaahan, varmistaen huoltovarmuuden ja itsenäiset tuki-, ylläpito- ja korjauspalvelut myös kriisitilanteissa.

Ajoneuvotoimitusten ohella Patria tarjoaa CAVS-ohjelmaan osallistuville maille pitkäkestoisen ratkaisun, jossa Patria vastaa ajoneuvokaluston elinkaaripalveluista sovitun ajan. Latvian kanssa tällainen sopimus palvelujen toimittamisesta on jo solmittu.

FAMOUS-ajoneuvohanke etenee suunnitellusti

Myös tulevaisuuden panssaroitujen ajoneuvojen teknologioita kehittävä FAMOUS-hanke (European Future Highly Mobile Augmented Armoured Systems) etenee Jussi Järvisen mukaan suunnitellusti.

Jussi Järvinen
Patrian Finland-divisioonan johtaja Jussi Järvinen

Suomen vetämässä hankkeessa on mukana 9 maata ja Patrian johtamassa teollisuuskonsernissa runsaat 35 puolustusalan yhtiötä eri EU-maista.

EU:n rahoitus FAMOUS-hankkeelle on runsaat 100 miljoonaa euroa ja jäsenmaiden noin 20 miljoonaa euroa.

Suomessa FAMOUS keskittyy Maavoimien arktisen liikkuvuuden kehittämiseen. Tavoitteena on kehittää uusi suorituskykyinen ajoneuvoratkaisu, joka korvaa käytöstä poistuvan nykyisen telakuorma-autokaluston. Patrialla on päävastuu uuden ajoneuvon suunnittelusta, järjestelmäintegraatioista ja prototyyppien valmistuksesta. 
– Patria panostaa voimakkaasti ajoneuvojen tuotekehitykseen ja testaukseen, Järvinen sanoo.

FAMOUS-hankkeessa, jota johtaa Suomi, on mukana 11 maata ja yli 20 puolustusalan yritystä eri EU-maista.

FAMOUS-hankkeessa on nyt menossa toinen vaihe, jossa ajoneuvo- ja järjestelmäkonsepteja viedään prototyyppien suunnitteluun, valmistukseen ja testaukseen. Ajoneuvon ensimmäinen konsepti julkistettiin kesällä 2024 ja prototyyppi esitellään keväällä 2025.
– Tavoitteemme on, että ajoneuvo on valmis sarjatuotantoon vuonna 2027, Järvinen kertoo.

Yhteishankkeisiin kannattaa lähteä rohkeasti mukaan

Euroopan puolustusrahasto (European Defence Fund, EDF) ja sitä edeltänyt EDIDP-ohjelma koordinoivat ja rahoittavat Euroopan puolustusalan tutkimusta ja kehitystyötä. Tuettavia hankkeita tulee toteuttaa yhteistyössä vähintään kolmessa EU-maassa.
Rahoitusta myönnetään pääasiassa teollisuus- ja tutkimuskonsortioille kilpailullisten hakujen kautta.

Järvisen mielestä hyvin edenneet CAVS- ja FAMOUS-hankkeet ovat esimerkkejä siitä, että Euroopan maiden ja yritysten yhteistyö puolustuksen vahvistamisessa kannattaa. Onnistuminen vaatii rohkeutta olla aloitteellinen uusien yhteishankkeiden käynnistämisessä. Lisäksi on oltava aktiivinen rahoituksen hankkimisessa.
– Kehitysohjelmiin tarvitaan aloitteentekijöitä ja kumppaneita, joilta löytyy vahvaa puolustusalan osaamista. Lisäksi edellytetään nopeaa päätöksentekokykyä viedä hankkeita eteenpäin, Järvinen tiivistää.

Järvinen korostaa kansainvälisessä yhteistyössä EU:n ja Naton roolia, mutta myös Pohjoismaiden yhteinen puolustusyhteistyöhanke NORDEFCO ja kahdenvälinen yhteistyö valtioiden välillä vahvistavat yhteisiä tavoitteita.
 

Suomalainen kumppanuusmalli toimii

Myös maan sisäinen yhteistyö puolustushallinnon, puolustusvoimien ja puolustusteollisuuden välillä on Järvisen mielestä oleellista. Hän nosti esimerkiksi Patrian ja Puolustusvoimien strategisen kumppanuuden, jonka ytimessä ovat Patrian tarjoamat kaluston elinkaaripalvelut huollossa, korjauksissa, ylläpidossa ja koulutuksessa.
– Meillä on sadan vuoden kokemus toimivasta yhteistyöstä Puolustusvoimien kanssa. Suoritamme tehtäviä, joihin ei tarvita sotilaskoulutusta tai sotilasvirkaa. Puolustusvoimat voi silloin keskittyä ydintehtäväänsä ja hyödyntää teollisuuden tarjoamia tehokkaita prosesseja.

Patrian strateginen kumppanuus Puolustusvoimien kanssa keskittyy elinkaaripalveluihin, mikä mahdollistaa Puolustusvoimien keskittymisen ydintehtäväänsä. 

Järvisen mukaan Suomessa hyväksi havaitusta kumppanuusmallista voidaan ottaa oppia myös muissa maissa.
– Patria näkee tässä uusia yhteistyömahdollisuuksia esimerkiksi Pohjoismaissa, joissa puolustusta vahvistetaan yhteisten kalustohankintojen ja arktisessa puolustuksessa tiivistyvän Nato-yhteistyön puitteissa.

Tätä varten on kehitetty asiakkaan tarpeiden mukaan räätälöitävä Patria OPTIME -palvelukonsepti, jossa yhdistyvät Patrian vahva tekninen osaaminen ja datan analysointi sotilaskaluston suorituskyvyn ylläpidossa.

Tärkeä askel Patria OPTIMEn kehityksessä on Patrian omistukseensa hankkima belgialainen ohjelmistotalo Ilias Solutions, jonka digitaalinen ohjelmistoalusta auttaa eri kalustojen hallinnassa. Näin voidaan kerätä tietoa käytöstä, huollosta ja kehittää ylläpitoratkaisuja organisoimaan puolustusalan elinkaaripalvelut entistä paremmin.

Mitä pidit artikkelin sisällöstä?