10.2.2025
Patrialla on laaja kokemus ja vahvaa asiantuntemusta miehittämättömien järjestelmien (UAS) ja ilmailun alalla. Suunnittelusta ylläpitoon ja koulutukseen – Patrian osaaminen on suomalaisen droneteknologian kehityksen kärjessä.

Patria on kehittänyt useiden vuosien ajan teknologioita ja ratkaisuja droonioperaatioiden mahdollistamiseksi ja tukemiseksi sotilaalliseen käyttöön Pohjoismaiden erittäin vaativa arktinen toimintaympäristö huomioiden. Toiminta ei ole keskittynyt vain alustoihin, vaan koko tehtävän suorittamiseen tarvittavaan ketjuun, mukaan lukien tehtävän analysoinnin, suunnittelun ja optimoinnin, komennon ja hallinnan, hyötykuorman hallinnan ja tehtävän tulosten jälkikäsittelyn. Tällä hetkellä alustat ja integroidut järjestelmät ovat myös Patrian miehittämättömien järjestelmien osaamisen ytimessä, mukaan lukien datalinkit ja erilaiset sensorit. Täten Patria tarjoaa alusta- ja jopa toimialariippumattomia ratkaisuja miehittämättömien järjestelmien integroimiseksi sotilas- ja turvallisuusviranomaisten käyttöön.

Patria Drones

Patria laajensi miehittämättömien järjestelmien tarjontaansa kesällä 2024 hankkimalla Nordic Dronesin, joka on Suomen johtava viranomaiskäyttöön tarkoitettujen droonien kehittäjä ja valmistaja. Yritysosto on virstanpylväs suomalaisen puolustusteollisuuden vientimahdollisuuksien edistämisessä. Yrityskaupan myötä Patrian tuotetarjooma laajeni kolmella huipputuotteella: Patria SKY, Patria ONE ja Patria GEO.

Patria laajensi miehittämättömien järjestelmien tarjontaansa hankkimalla Nordic Dronesin, Suomen johtavan droonilentäjien kouluttajan ja ammattikäyttöön tarkoitettujen dronejen valmistajan.

Patria SKY on monikäyttöinen pitkän kantaman UAV-järjestelmä, joka on suunniteltu yhteistyössä turvallisuusalan toimijoiden kanssa vastaamaan turvallisuusviranomaisten vaativiin tarpeisiin. Kehittynyt droonijärjestelmä on läpäissyt tiukat valmistus- ja huoltotarkastukset, ja se on saanut hyväksynnän suomalaisilta viranomaisilta. Patria SKY kestää haastaviakin sääolosuhteita. 

Patria SKY
Patria SKY - Monikäyttöinen pitkän kantaman drooni

Patria ONE on monikäyttöinen UAV, jossa on modulaariset komponentit ja korkeat turvallisuusstandardit. Patria ONE:n modulaarinen rakenne mahdollistaa vaihdettavat radiot, valokuituohjauksen, vaihdettavat hyötykuormat (mukaan lukien räjähteet) ja vaihdettavat moottorivarret. UAV:ssa on myös kolmiportainen turvallisuusjärjestelmä, joka takaa operaattorin turvallisuuden käsiteltäessä räjähteitä sisältäviä hyötykuormia. Patria ONE on helppo kuljettaa ja se mahtuu muun muassa taktiseen reppuun. 

 

Patria SKY
Patria ONE - Modulaarinen UAV

 

Patria GEO -drooni on suunniteltu maastokartoitukseen. Sen lentoaika on jopa 74 minuuttia, ja se voi kartoittaa yli 100 hehtaaria yhdellä lennolla, mikä tekee siitä nopean ja helpon ratkaisun erilaisten kohteiden visualisointiin, mittaamiseen ja mallintamiseen. Patria GEO -drooni on varustettu 42 megapikselin kameralla, joka tarjoaa 2 senttimetrin maastoresoluution kuvattaessa 150 metrin korkeudelta. 

Patria GEO
Patria GEO Luokkansa paras suorituskyky

Patria vahvasti mukana yhteiskehittämisessä

Juuri laaditun ja julkaistun Suomen droonistrategian keskeisenä tavoitteena on varmistaa suomalaisen teknologiaosaamisen hyödyntäminen uusien liiketoimintamahdollisuuksien luomiseksi ja yhteiskunnan turvallisuuden takaamiseksi. 

Patria osallistuu kansallisen droonistrategian tavoitteiden saavuttamiseen kokoamalla yhteen innovatiivisten suomalaisten toimijoiden vahvuudet eALLIACE-hankkeessa ja edistämällä eurooppalaista droonikehitystä ACTUS-projektin kautta.

Patria osallistuu strategian tavoitteiden saavuttamiseen esimerkiksi kokoamalla yhteen suomalaisten siviili- ja puolustusalan toimijoiden vahvuudet johtamassaan eALLIANCE-hankkeessa. Patria edistää myös eurooppalaista drooni-kehitystä ja sääntelyn kehittämistä Euroopan puolustusrahaston rahoittaman ACTUS-projektin ("Advanced capabilities & Certification for Tactical UAV Systems") kautta.

Lisää tietoa Suomen droonistrategiasta löytyy täältä:  
Linkki droonistrategiaan

Patrian miehittämättömistä järjestelmistä voi lukea lisää täältä:  

Miehittämättömät järjestelmät 

 

Mitä pidit artikkelin sisällöstä?