Näyttöruudulle välittyvä lämpökameran kuva auttaa kuljettajaa havaitsemaan tien mutkat ja kuopat. Sumukaan ei juuri haittaa näkyvyyttä, ja tienvarren pusikoissa mahdollisesti lymyävä sotilas tai eläin paljastuu armotta. Pimeänäkölaitteissa käytetään kahta eri tekniikkaa: valoa vahvistetaan tai kamera kuvaa lämpöä. Patrian tytäryhtiön Millogin kehittämä ajajan lämpökamera on kätevän kokoinen, ja se voidaan sijoittaa mihin tahansa ajoneuvoon. Kameran näytössä esitettävää sisältöä muokataan tarpeen mukaan, ja kameran kuvaan voidaan lisätä informaatiota ajoneuvosta tai ympäristöstä. Laitteistot on testattu haastavissa olosuhteissa. Testeissä on varmistettu laitteiston g-voimien kestävyys ja toiminta eri sääoloissa sekä äärimmäisissä lämpötiloissa. Lämpökameroiden käyttö on yleistynyt siviilipuolella voimakkaasti, mistä johtuen niiden hinnat ovat alentuneet huomattavasti, ja samalla niiden suorituskyky on parantunut. Sen sijaan valonvahvistimien hintataso on pysynyt vakiona, koska sen kalliita osia ei ole kyetty valmistamaan edullisemmin.
Millog on Pohjoismaiden suurin pimeänäkölaitteiden valmistaja
Yrityksen toiminta juontaa juurensa 1940 perustettuun Puolustusvoimien Optiseen laitokseen, joka sijaitsi pitkään Helsingin Katajanokalla. Toimialaan kuuluivat kiikarit, tähtäinkiikarit, kaukoputket, periskoopit ja etäisyysmittarit. Optinen laitos huolsi, valmisti ja kehitti laitteita Puolustusvoimien käyttöön. Myöhemmin laitos siirtyi Keski-Suomeen osaksi Lievestuoreen varikkoa. Viisi vuotta sitten siitä tuli osa Millogia, johon samalla siirrettiin Patrian optroniikkatoiminnot Tampereelta. Millog suunnittelee ja kehittää sotilasteknologisia huipputuotteita, jotka se myös valmistaa itse alusta loppuun. Millog hioo linssit optisiin laitteisiin, valmistaa suurta tarkkuutta vaativat osat ja varmistaa niiden yhteensopivuuden, toimivuuden ja kestävyyden. Ainostaan valonvahvistinten ja lämpökameroiden sensorikennot hankitaan niiden valmistukseen erikoistuneilta toimittajilta. Millog toimittaa Suomen puolustusvoimille maalinpaikannukseen tarkoitettuja tulenjohtosensoreita varusteineen. Sopimuksen arvonlisäverollinen arvo on noin 27 miljoonaa euroa. Optroniikka-laitteisiin kuuluvat sekä valonvahvistamiseen että lämpö-kameratekniikkaan perustuvat pimeänäkölaitteet, joiden avulla sotilas voi nähdä kaikissa sääoloissa yöllä, päivällä tai sumussa. Optroniikka yhdistää eri käsitteitä: optiikka tarkoittaa linssejä, optomekaniikka tarkoittaa laitteita, joissa optiikka on yhdistetty hienomekaanisiin rakenteisiin optoelektroniikka tarkoittaa laitteita, jotka sisältävät myös elektronisia komponentteja, kuten lasereita Optroniikka-järjestelmiä ohjataan tietokoneohjelmistoilla, ja niiden toiminta perustuu prosessoriteknologian hyödyntämiseen. Artikkeli on julkaistu Patria-lehdessä toukokuussa 2014
LISA on etäisyyden mittaukseen ja maalinosoitukseen soveltuva yhdistetty lämpökamera, päiväkamera, laseretäisyysmittari, GPS-vastaanotin ja kompassi, jonka käyttö on hyvin yksinkertaista. Sotilas katsoo kohteeseen ja painaa nappia, jolloin laite mittaa kohteen koordinaatit, ottaa siitä valokuvan, ja lähettää tämän eteenpäin. Tarkka, kevyt ja helppokäyttöinen laite, jossa on matala virrankulutus. Soveltuu erityisesti tiedustelu- ja jalkaväkijoukkojen tarpeisiin.