DPL on Patrian ja latvialaisen metallialan yritys Unitruckin viime vuonna perustama yhteisyritys, joka tulee tarjoamaan huolto-, korjaus-, järjestelmäintegraatio- ja logistiikkapalveluja Latvian puolustusvoimille.
Yhteisyrityksen perustaminen liittyy Patrian sekä Suomen ja Latvian valtioiden yhteiseen tutkimus- ja kehitysohjelmaan, jonka tavoitteena on kehittää uusi panssaroitu ajoneuvojärjestelmä. Maavoimien liikkuvuutta parantava järjestelmä perustuu Patrian valmistamiin 6x6-ajoneuvoihin.
DPL vastaa ajoneuvojen kokoonpanosta ja elinkaaripalveluista Latviassa, jos Latvia päättää tilata ajoneuvoja Patrialta tutkimus- ja kehitysohjelman päätyttyä.
Tavoitteena pitkäaikainen kumppanuus
Patrian Land-liiketoiminnan johtaja Jussi Järvinen sanoo, että tavoitteena on luoda pitkä ja tiivis yhteistyö latvialaisten kumppanien kanssa. DPL:n työntekijöiden vierailu Patrian tuotantolaitoksella Hämeenlinnassa on siihen valmistautumista.
– Vierailun aikana DPL:n neljä asentajaa ja yksi huoltopäällikkö saavat alustavaa tietoa ajoneuvojen rakenteesta ja tekemisestä. He osallistuvat tuotantoprosessiin tekemällä konkreettisia työtehtäviä, Patria Land-liiketoiminnan johtaja Jussi Järvinen sanoo.
Syksyn jälkeen työntekijät palaavat Latviaan ja he osallistuvat tulevaisuudessa ajoneuvojen varsinaiseen tuotantoprosessiin.
– Työntekijöiden vierailu Suomessa on osa teknologian siirtoon liittyvää prosessia. Tavoitteena on hankkia tarvittava osaaminen, jolla varmistetaan 6x6-ajoneuvojen kokoonpano, huolto ja korjaus Latviassa, DPL:n toimitusjohtaja Uģis Romanovs toteaa.
Yhteistyö paikallisten kumppaneiden kanssa tärkeää
Patria on aloittanut vastaavantyyppisen yhteistyön myös muiden latvialaisten yhteistyökumppaniensa kanssa. Tänä kesänä Suomessa koulutettiin metalliyritys SFM Latvian hitsaajia. Ajoneuvojen valmistuksen käynnistyessä yritys valmistaa niihin tiettyjä osia Latviassa. Myös latvialaisyritykset EMJ Metāls ja Metāro ovat mukana ajoneuvojen osavalmistuksessa.
Latvian puolustusministeriön mukaan on tärkeää, että latvialaiset yritykset osallistuvat tiettyyn osaan tuotannosta, mikä lisää puolustusmateriaalien toimitusvarmuutta ja luo edellytykset kansallisen puolustusteollisuuden kehitykselle.
Järvisen mukaan paikallinen ajoneuvojen valmistus on osa Patrian liiketoimintamallia. Yrityksellä on paljon tietoa sekä kokemusta valmistukseen vaadittavasta teknologian siirrosta. Tavoitteena on luoda kustannustehokas toimitusketju, joka yleensä vaatii paikallista tuotantoa ja paikallisten toimittajaverkostojen käyttöä.
– Patrian käyttämä toimintamalli hyödyttää molempia osapuolia. Hankkeeseen rakennetaan sekä nykyisistä toimijoista Suomessa että uusista Latviassa yhtenäistä toimitusketjua, joka tukee toimintaamme kaikissa projekteissamme, Järvinen toteaa.