17.11.2017

Patria Aerostructures osallistui opiskelijoille järjestettyyn innovaatiotapahtumaan Tampere Areenalla. Tapahtumassa oli 784 opiskelijaa Tampereen ammattikorkeakoulusta, Yliopistosta ja Teknillisestä korkeakoulusta. Opiskelijoilla oli hyvin laaja kirjo osaamista eri alueilta tekniikasta sairaanhoitoon. Tapahtumassa oli mukana 12 yritystä tai organisaatiota antamassa opiskelijoille toimeksiantoja, jotka liittyivät uusien asioiden luomiseen teknologian, kaupallisten, sosiaalisten tai muutoin toimeksiantajien kannalta mielenkiintoisilla osalueilla.

Tiimejä oli jokaisen aiheen parissa kuudesta kahdeksaan ja joka tiimissä kuudesta kahdeksaan opiskelijaa eri opintosuunnilta. Viikon aikana opiskelijat saivat sparrausta tiimityöhön, uusien asioiden innovointiin sekä esittämiseen liittyen koulujen tarjoamilta valmentajilta sekä ulkopuolisilta opettajilta. Toimeksiantajat sparrasivat tiimejä kommenteilla ja ohjauksella idean kehittelyn ja viimeistelyn aikana. Tiimien ideoiden esitysmuoto oli vapaa ja odotettavissa olikin monenlaisia erilaisia lähestymistapoja, mikä laajentaa hieman toimeksiantajienkin näkemyksiä aiheisiin ja niiden problematiikkaan.

Aerostructuresin aiheena oli ”Uusi sisälogistiikan automaatioratkaisu ilmailuteollisuuden tuotantoympäristössä”. Tavoitteena oli löytää uusia ajatuksia tähän valmistavassa teollisuudessa hyvin laajalti vaikuttavaan haasteeseen sekä tunnistaa myös aiheeseen liittyviä osaajia. Opiskelijat käyttävät toimeksiantojen työstämiseen koko viikon ja tuloksia esiteltiin perjantaina elokuvateatteri Plevnassa. Kunkin aiheen voittajatiimit palkittiin 1000 euron stipendillä. Tiimit suhtautuivat esitettyyn haasteiseen vakavasti ja työstivät ideoita esityksiksi kovalla innolla. Tuloksena viikon aherruksesta perjantaina kuunneltiin tiimien esitykset erilaisista ratkaisuehdotuksista. Tiimit olivat luoneet monia lähestymistapoja ja puntaroineet erilaisia teknologisia, mutta myös organisatorisia ratkaisuita. Monissa ratkaisuissa käytettiin estottomasti uusia teknologioita uudella ja oivaltavalla tavalla.

Voittajaksi valikoitui tiimi, jonka ratkaisun toteuttamisen jälkeen ei tuotannostamme löytyisi hilseen hiukkastakaan eli sisälogistiikka toteutettaisiin parveilevilla droneilla. Ratkaisussa luotettiin vahvasti yhteen teknologiaan, joka olisi skaalattavissa ja ehkä toteutettavissa suhteellisen pienillä investoinneilla, samoin infran tilankäyttöä parannettiin mielenkiintoisella tavalla. Tiimi oli myös tutkinut asiaa monipuolisesti ja heidän ratkaisu tuki useita haettuja vaatimuksia. Ratkaisun toteuttamisessa sellaisenaan käytännössä olisi toki vielä muutamia ratkaistavia seikkoja, joten ihan huomenna liikkuva välivarastomme ei ole lähdössä siivilleen. Tiimeille joka tapauksessa iso kiitos ja peukku osallistumisesta. Juurikin tämän tyyppistä uusien ratkaisuiden luomiskykyä tarvitaan teollisuudessamme, jos mielimme olla mukana vielä vuosienkin päästä. Kehitys kehittyy kovaa kyytiä ja mukana teknologiavirrassa täytyy pysyä ottamalla rohkea suhtautuminen uusiin asioihin ja luomalla kertaluokkaa uudenlaisia ratkaisuita.

Mitä pidit artikkelin sisällöstä?