1.7.2021
Koronapandemia on monin tavoin vaikuttanut VL Myrsky II -projektin etenemiseen keväästä 2020 alkaen. Aikanaan poikkeusolosuhteissa rakennettua konetta on siis viime ajat entisöity poikkeusolosuhteissa. Pandemiasta huolimatta MY-14:n entisöinti etenee ja loppusuora häämöttää.

Pääkuvassa Ilmailumuseoyhdistyksen Tiistaikerhon vapaaehtoinen Bo Paul sovittaa NACA-renkaan kiinnityskonsoleja Matti Patterin suunnittelemaa ja rakentamaa jigiä hyväksi käyttäen. Kuva: Jorma Laakkonen.

Teksti: Reino Myllymäki, VL Myrsky II -entisöintiprojektin tiedottaja

Kuvat: Suomen Ilmavoimamuseo ja Jorma Laakkonen (pääkuva)

Maaliskuussa 2020 Suomen Ilmailumuseo Vantaalla keskeytti vapaaehtoistoiminnan ja samalla Ilmailumuseoyhdistyksen Tiistaikerhon työt Myrskyn siiven ja NACA-renkaan parissa keskeytyivät. Pian kuitenkin voitiin kriittisellä polulla olevia töitä jatkaa pienellä ryhmällä. Ryhmää voitiin suurentaa kesällä 2020, mutta syksyllä palattiin takaisin alkuperäiseen pieneen ryhmään. Kun normaalivuonna Vantaalla saadaan tehtyä 3 000 tuntia vuodessa Myrskyn hyväksi, pandemia-aikana on saatu vain 2 000.

Vastoinkäymisistä huolimatta siiven pintavanerointityöt saatiin tehtyä kevääseen 2021 mennessä ja siirryttiin tekemään pohjatöitä, jotka nekin ovat nyt saatu valmiiksi. Siivet, siivekkeet ja vakaajat on nyt pohjamaalattu ja laskutelineen sovitustyöt siipeen alkaneet. Myös kangasverhoiltujen peräsinten verhoilutyöt on aloitettu.

NACA-renkaaksi kutsuttu moottorinsuojus sen sijaan on osoittautunut odotettua työläämmäksi. NACA-rengas hitsattiin kokoon Patricompilla vedetyistä kevytmetallisegmenteistä ja siihen muokattiin läpiviennit kaasuttimen ilmanotolle ja neljälle raskaalle konekiväärille. NACA-renkaaseen liittyy kuitenkin sekä kaasuttimen ilmanottotorvet, jäähdytyskidusjärjestelmä että kiinnityskonsolit moottorin 14 sylinteriin, joten kaikkien osien sovittaminen ja kiinnittäminen kohdalleen tulee viemään aikaa vielä reilun vuoden.

Suomen Ilmavoimamuseolla Tikkakoskella työt ovat edenneet normaalia rivakammin.

Sen sijaan Suomen Ilmavoimamuseolla Tikkakoskella työt ovat edenneet normaalia rivakammin. Vaikka töitä on jouduttu tekemään osin vuoro- ja etätöinä, muita projekteja on ollut vähän ja MY-14:n entisöinti on edennyt hyvin. Isotöinen ja monen konepajan yhteistyötä vaatinut kannustelineen kääntölaite on valmistunut ja asennettu toimivaksi koneeseen. Rungon puiset muodostusosat huoltoluukkuineen on saatu tehtyä ja sovitettua paikoilleen. Ennen elokuussa alkavaa rungon verhoilua on työlistalla vielä joitakin asennustöitä ohjaamoon sekä ohjaamon ja moottorin väliseen tilaan.

Entisöintihenkilökunnan kesälomien ajaksi MY-14:n runko on siirretty Suomen Ilmavoimamuseon perusnäyttelyn puolelle, missä se on yleisön nähtävillä joka päivä kello 10–20 heinäkuun ajan. Alkaa olla viimeinen tilaisuus nähdä, mitä Myrskyn sisällä on!

VL Myrsky MY-14
VL Myrsky MY-14:n verhoilematon runko Kuva: Suomen Ilmavoimamuseo

Vaikka Myrskyn valmistuminen siirtyy talvelle 2022–2023, entisöintiprojekti tulee olemaan näyttävästi esillä Kokonaisturvallisuus 2021 -messuilla Tampereella 1.–2.10.2021. Ilmailumuseoyhdistyksen osastolle on suunniteltu asetettavaksi näytteille muutakin kotimaista lentokonetuotantoa: Valmet Tuuli III:n prototyyppi, Valmet Vihuri VH-25:n ohjaamo-osa ja Valmetilla koottu BAe Hawk Mk.51 HW-314:n ohjaamo-osa.

Mitä pidit artikkelin sisällöstä?