Teksti: EEX Kuva: Harri Hinkka
“2020 oli poikkeuksellinen vuosi, joka pakotti tekemään ja oppimaan uusilla tavoilla. Enää en hyväksy yhtä helposti, kun joku väittää uutta asiaa mahdottomaksi”, sanoo Heikki Korelin, VP, Business Control.
“Tulevaisuudessa kaikki johtoryhmien jäsenet tarvitsevat omaa roolia laajempaa näkemystä koko yrityksestä”, Systems-liiketoiminnan henkilöstöjohtaja Krista Puustelli-Lahti toteaa. “Lisäksi tarvitaan ymmärrystä toimintaympäristöstä ja muista yrityksistä, koska tulevaisuus perustuu yhä enemmän yhteistyölle.”
Heikki, Krista ja noin 20 muuta patrialaista ovat toimineet vuoden eri startup-yritysten neuvonantajina käytännönläheisessä EEX Journey -ohjelmassa. Vuosi on kaikkea muuta kuin teoriaa ja luentoja: se on kädet saveen upottamista, aitoja haasteita ja tunteiden vuoristorataa.
EEX Journey -ohjelmassa potentiaalisille kasvuyrityksille muodostetaan Advisory Board suurten organisaatioiden johtajista. Yhdessä yrittäjien kanssa pureudutaan strategiaan ja suurimpiin kasvun haasteisiin.
Ohjelmaa luotsaa kasvuyritys nimeltä EEX [https://www.eexglobal.com/] eli Entrepreneurship Exchange. Kyse on vaihdosta – ajatusmallien, toimintatapojen ja parhaiden käytäntöjen jakamisesta yrittäjien ja isojen yritysten johtajien välillä. Krista, Heikki, Annamaija ja Mikko kertovat, mitä oppeja he saivat matkalta mukaan.
Nopeatempoista, mutta pitkäjänteistä startupin arkea
“Startup-maailmassa ollaan aidosti oman onnensa seppiä. Monella päällimmäinen motiivi on sisäinen palo, ei raha. Itsekin tunnustan, että kun jostain asioista joskus innostuu, niin sitä painaa eteenpäin 24/7.” Mikko Kilpeläinen, SVP, Operations kuvailee.
Heikki halusi saada uudenlaisen näkökulman liiketoiminnan haasteisiin: “Ihailen pienissä yrityksissä niiden joustavuutta, ketteryyttä ja päätöksenteon nopeutta. Näistä halusin oppia lisää.”
Kuukausittaiset kokoukset tapahtuvat Teamsissa. Vaikka alusta on omasta arjesta tuttu ja turvallinen, toimiala ja tilanne ovat reilusti oman työn ulkopuolella.
Krista kuvaa hyppyä Advisory Boardin kokouksiin arjen nostattajaksi. Hetkeksi katse on suunnattu pois omista rutiineista: “Ohjelma auttaa minua suhtautumaan uusiin vaikeisiin asioihin analyyttisemmin. Haluan löytää pidemmän aikavälin ratkaisuja, jotka purevat juurisyihin eivätkä ole operatiivisia laastaripaikkauksia.”
Mitä on yrittäjämäisyys?
Digitalisaatiosta ja uudesta tarjonnasta Patrian ISP-liiketoiminnassa vastaava Annamaija Mäki-Ventelä on sitä mieltä, että yrittäjämäisyys on ennen kaikkea uskoa omaan tekemiseen ja kykyä tehdä yhteistyötä.
“Innovatiivisuus ja yrittäjämäisyys kumpuavat siitä, että meidän ihmisillä on loputon kiinnostus tulevaisuuteen.” Annamaijan mukaan Patrialla tehdään asioita rakkaudesta yhteiskunnan turvallisuuteen ja teknologiaan.
Annamaija uskoo, että yrittäjämäisyys vahvistuu pienillä teoilla. Se voi olla kannustava palaute kollegan rohkeaan ideaan tai piirun kunnianhimoisempi oma tavoite. Toiminnan muuttaminen vaatii kuitenkin toistoja: “Se on vähän kuin kuntoilua. Rutiiniharjoittelulla saadaan kestävämpi muutos kuin kuntokuureilla.”
Mikko haluaa korostaa jokaisen työntekijän omistajuutta: “Yrittäjämäisyys lisääntyy organisaatiossa vastuuta antamalla ja ottamalla. Hyvä asiantuntija osaa tunnistaa ja ratkaista ongelmia. Haluan korostaa erityisesti jälkimmäistä.”
Kristan mukaan omistajuus on startupissa sisäänrakennettua sekä yrittäjillä, että avaintiimillä: “Startupissa jokaisella on ymmärrys siitä, mihin tähdätään ja mikä on oma paikka palapelissä. Se on vastuun ottamista yli oman toimintakentän, ettei pallo pääse tippumaan.”
“Miten niin ei ole mahdollista?”
“EEX:n malli perustuu dialogiin, jossa jokainen voi oivaltaa eri asioita, ja poimia parhaat ideat omaan tekemiseen – kokeilla niitä nopeasti omassa organisaatiossa sen sijaan, että opiskelisi paksua teoriaa kirjasta tai luennolla”, Krista kertoo.
Käytännöllinen strategiatyö, nopea reagointikyky, kokonaisvaltainen johtaminen, periksiantamattomuus ja muiden yritysten parhaat käytännöt ovat suurimpia oppeja, joilla patrialaiset ovat rikastaneet omaa tekemistään.
“Tiesin, että startupissa tehdään nopeasti. Mutta silti sen näkeminen käytännössä on ollut silmiä avaava kokemus. Globaali pandemia ei ole todellakaan hillinnyt yritystä vaan on haettu aktiivisesti keinoja kasvattaa bisnestä kriisistä huolimatta – ja jopa sen avulla”, Heikki analysoi.
“Miten niin ei ole mahdollista?” on lause, jota Heikki huomaa pohtivansa yhä useammin.
Heikillä on oman EEX Journey -vuotensa jälkeen “älyttömän hyvä fiilis”. Kuuntelemisen taito ja päätöksenteon pelottomuus ovat vahvistuneet. “Ei pidä pelätä päätöksenteon tuomaa mahdollista muutosta.”
Heikki uskoo, että ohjelman taika on siinä, että Advisorit ja yrittäjät ovat tarpeeksi erilaisia ja täydentävät siten hyvin toisiaan. Motivoitunut tiimi hitsautuu yhteen, kun työ yhdessä alkaa. Hänen Advisory Boardissaan on osaamista strategiasta, palvelukehityksestä, myynnistä ja markkinoinnista yrityksistä kuten Neste, VR, KONE ja Kesko.
Perusasiat kirkastuvat – loppuasiakas maksaa palkkamme
Annamaija on saanut aina toimia taloudellisesti melko vakaassa ympäristössä. Startupissa hyökyaaltona vastaan tuli kassavirran merkitys: “Kokemuksesta opin, että ansainta pitää olla meilläkin nopeampaa.”
Myös Mikko vakuuttui kassavirran kriittisyydestä: “Useinkaan osana isoa konsernia ei ole päällimmäisenä murheena se, että pystytäänkö tässä kuussa maksamaan palkkoja. Toisaalta se on juuri sitä todellisuutta, joka pitäisi muistaa. Loppuasiakas maksaa meidänkin palkat.”
“Olemme kääntäneet enemmän huomiota kassavirtaan ja kassaohjauksen hyötyihin. Toimintaa on perinteisesti mitattu pääosin myynnin ja alarivin kautta. Mutta ne voivat olla hyvin erilaisia esimerkiksi pitkien maksuaikojen takia. Tämä opettaa myös olemaan tarvittaessa vastuullisempi kumppani esimerkiksi pienille yrityksille”, Mikko analysoi.
Kristan sanoin Advisory Boardissa on otettava toimitusjohtajan hattu päähän ja ajateltava koko kasvuyrityksen nykytilaa ja tulevaisuutta:
“Koen, että EEX:n Advisory Board on psykologisesti turvallinen toimintaympäristö harjoitella kokonaisvaltaista johtamista ja vahvistaa erityisesti talous- ja strategia-ajattelua. Uskon, että tämä auttaa itseäni ottamaan haastavampia rooleja.”