Tulosta

Sari Myntti on lähtenyt Patrialta useasti ja aina palannut takaisin, ja nyt mittarissa on jo 20 vuotta Hallissa

Positiivinen asenne, halu oppia uutta, rohkeus tarttua uusiin mahdollisuuksiin. Tämä elämänasenne on vienyt Sari Mynttiä eteenpäin niin elämässä kuin töissäkin. Molempien isoisiensä tavoin hän on tehnyt lähes koko uransa Patrialla. Myntti on nähnyt yrityksen kehityskulun läpi digitalisaation ja nyt uuteen Horizon 2025 -strategiaan sekä yhden Patrian organisaatioon.

Patria on tietyllä tavalla Sari Myntille muutakin kuin työpaikka. Se on myös osa hänen juuriaan: isän puolen isoisä oli Valmetin Kuoreveden tehtaan isännöitsijä vuosina 1949–1971. Äidin puolen isoisä oli puolestaan Patrian lentokonehuollossa vuodesta 1947 aina vuoteen 1998 asti monissa eri toimenkuvissa – puuseppänä, konesahaajana, koneenkäyttäjänä, työn esivalmistelijana, tarkastajana ja vanhempana tarkastajana. Eno työskentelee edelleen Hornet-lentokonehuollossa, ja tätikin on ollut Patrialla erilaisissa tehtävissä 40 vuotta.

Arvostan Patriaa työnantajana todella paljon - hyvät työsuhde-edut, suuri yritys ja hyvä työporukka

Myntin sukujuuret ovat Hallin kylässä ja sen ympäristössä, joten Patriaan on ollut helppo tulla töihin. Vuosien varrella Myntti on kuitenkin nähnyt maailmaa – käynyt ulkomailla ja opiskellut – mutta aina tie on lopulta vienyt takaisin Patriaan. Miksi?

”Arvostan Patriaa työnantajana todella paljon. Siellä on hyvät työsuhde-edut ja suuren yrityksen hyvät puolet. Työkaverit ovat myös iso juttu – meillä on todella hyvä työporukka. Kaikessa on mukana huumorintajua ja tiettyä suorapuheisuutta. Kaikista työasioista voi puhua suoraan, ja näin päästään aina eteenpäin.”

Lisää vapautta ja vastuuta Horizonin myötä

Suurimman osan työurastaan Myntti on tehnyt Aerostructuresissa, jossa valmistetaan komposiittisia lentokoneiden osia – muun muassa. matkustajakoneisiin. Airbusin tuotantoon ja prosesseihin Myntti on 20-vuotisen työuransa aikana ehtinyt tutustua monen eri toimenkuvan kautta. Tänä päivänä hän työskentelee tuotannonohjaajana työnimikkeellä Production Controller, eli ohjaa eri valmistusvaiheita varmistaen, että huippuunsa hiottu tuotantoprosessi toimii kuten pitääkin. Henkilöstön resursseista huolehditaan tiiviissä yhteistyössä esimiesten kanssa.

”Horizon 2025 -strategian ja siihen liittyvän uudelleenorganisoinnin ansiosta omakin työni on muuttunut – olen saanut enemmän vastuuta ja tehtävät ovat monipuolistuneet. Muutos on mahdollistanut myös etäpäivien pitämisen, koska kaikki työni tapahtuu nykyään tietokoneelta käsin. Etäpäivät puolestaan lisäävät työhyvinvointia ja autolla ajaminen on vähentynyt.”

Etäpäivät lisäävät työhyvinvointia ja autolla ajaminen on vähentynyt

Töitä ei kuitenkaan aina hoidettu tietokoneelta käsin – ennen vanhaan tuotannonohjaaja tulosti työpaperit ja työntekijät merkitsivät eri vaiheiden raportoinnit kynällä papereihin ja ne arkistoitiin. Tämä oli tilanne vielä silloinkin, kun Myntti haki ja sai paikan jostain aivan muualta kuin Aerostructures-liiketoiminnasta: hänestä tuli Hawk huollon tuotannon esimies vuonna 2016.

Näköala avartui, taidot lisääntyivät

Myntin aloittaessa Hawkin huolto-organisaatiossa työskenteli tuolloin 25 työntekijää, eikä heillä ollut siihen mennessä ollut yhtäkään naispuolista esimiestä. Myntti muistaa, että hänen siirtonsa herätti kysymyksiä – miten uskallat lähteä sinne, tiedätkö edes Hawkien huollosta mitään? Myntti myöntääkin, että kun hän ensimmäisen kerran käveli ylämäkeä pitkin ovista sisälle, niin kyllähän se vähän jännitti.

Aitoudella ja rohkealla otteella pärjää ja oppii uutta

”Todella nopeasti asiat kuitenkin lähtivät sujumaan. Kun on oma, aito itsensä ja tekee työtään rohkeasti, niin muuta ei tarvita. Minut otettiin oikein hyvin vastaan ja sain hyvää oppia. Nautin tästä vuodesta, kehitin sen aikana suurin piirtein ymmärryksen Hawkin huollosta ja samalla pääsin näkemään muutakin Patriaa kuin vain Aerostructuresin.”

Myntti olisi viihtynyt Hawk-huollossa pidempäänkin, mutta sitten hän kuuli, että aikaisemmassa työpaikassaan oltiin siirtymässä paperittomaan tuotantoon. Muutosprosessi tuntui kiinnostavalta, ja entinen työpaikkakin tuli sattumalta hakuun. Myntti siirtyi takaisin tuotannonohjaukseen, nyt siis digitalisoituneeseen sellaiseen.

Osaamisen jakaminen ja tulevaisuus yhtenä Patriana

Horizon 2025 -ohjelmasta Myntillä on paljon muutakin hyvää sanottavaa kuin oman työnkuvan laajeneminen. Esimerkiksi paperiton tuotanto, jota pilotoitiin Aerostructures-liiketoiminnassa, ollaan nyt viemässä eteenpäin muihinkin osiin Patrian organisaatiota. 

”Tämä menee mielestäni oikeaan suuntaan – tehdään enemmän yhteistyötä ja ymmärretään, että koko organisaatio menestyy ja pärjätään paremmin, kun viedään toimivia ratkaisuja muuallekin.”

Tässä maailmantilanteessa Patria tuntuu myös tärkeältä työnantajalta. Tulevaisuuteen Myntti suhtautuu innolla, joskin tietoisena siitä, että työtä varmasti riittää. Ja se on hyvä.

Tulevaisuun näyttää positiiviselta ja töitä varmasti riittää

”Mielestäni niin moneen asiaan vaikuttaa se oma asenne. Että suhtautuu asioihin ennakkoluulottomasti ja positiivisesti, etsii ratkaisuja. Ei aina valita, että vika on jossain muussa. Omasta jaksamisesta täytyy huolehtia ja uskaltaa sanoa, jos tuntuu että on liikaa.”

Itse Myntti huolehtii jaksamisesta harrastamalla jalkapalloa, hiihtoa, step-aerobicia, koiran kanssa lenkkeilyä ja yoga wheelia, jossa kehoa huolletaan joogarenkaan avulla.

 

Nostoja työuralta

  • Työura Patrialla alkoi vuonna 1999 laminoitsijana komposiittiyksikössä
  • Mikkelin AMK, matkailun liiketoiminnan restonomi
  • Eri tehtävissä vuosina 2004-2014, päätyen lopulta tuotannonohjaajaksi
  • Esimiehenä Hawk-huollossa 2016-2017
  • Paluu tuotannonohjaajaksi
  • Opintovapaalla 2019, kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinto, aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjaaja