Ennen Patrialle tuloaan Carmelo Giudice loi vaikuttavaa uraa Belgian puolustusvoimissa. Nykyisessä tehtävässään hän ymmärtää aikaisemman kokemuksensa ansiosta asiakaspuolta paremmin.
Carmelo Giudice työskentelee Patrian Belgian yksikössä operatiivisen johtajan ja varatoimitusjohtajan tehtävissä 15 kansainvälisen asiakkaan kanssa ja toteaa, että Patrialla on hyvät kasvumahdollisuudet. Hän uskoo tulevaisuuden menestyksen perustuvan siihen, että hyödynnetään suomalaisen työkulttuurin parhaita puolia ja arvostetaan muiden työkulttuurien monimuotoisuutta.
Tulevaisuuden menestys perustuu suomalaisen työkulttuurin parhaiden puolien hyödyntämiseen ja muiden työkulttuurien monimuotoisuuden arvostamiseen.
– Lentokoneet ovat kiinnostaneet minua nuoruudesta saakka. Pääsin perheeni kanssa muutamalle lentomatkalle ja ajattelin, että tätä minä haluan tehdä - matkustaa ympäri maailmaa ja työskennellä lentokoneiden parissa, kertoo Carmelo Giudice.
Aluksi kiinnostus vei hänet Belgian kuninkaalliseen sotilasakatemiaan opiskelemaan tekniikkaa. Valmistuttuaan vuonna 2008 hän sai työpaikan Belgian puolustusvoimista ja urapolku oli selkeä.
Hän työskenteli yhdeksän vuoden aikana monenlaisissa tehtävissä saaden koko ajan enemmän vastuuta ja vaikuttavia nimikkeitä. Hänet on esimerkiksi lähetetty Naton ISAFin (International Security Assistance Force) jäsenenä Kandaharin lentokentälle Afganistaniin huolto-operaatioiden johtajaksi, hän on ollut vastuussa Belgian F-100-hävittäjien toimintakunnosta, ja F-16 MNFP-ohjelman (Multi-National Fighter Program) maaedustajana hän edusti Belgiaa useissa monikansallisissa ohjelmissa Yhdysvaltojen Oklahomassa.
Hän kertoo, että hänen menestyksensä salaisuus on paineen alla työskentely.
– Esimerkiksi työni Afganistanissa oli intensiivistä. Lentokoneen piti olla aina valmiina lentäjää varten. Ympäristö ei ollut helppo – kun elokuussa aloitin, tiimini joutui työskentelemään ulkona 45 asteen helteessä, ja hiekkaa ja pölyä oli paljon. Joulukuussa ja tammikuussa yöt olivat hyvin kylmiä. Satelliittiyhteys oli epävakaa, joten perheeseen ei aina saanut yhteyttä. Ihmisten johtaminen ja motivointi näissä olosuhteissa oli haastavaa.
Carmelo piti työstään, mutta pitkän julkisen sektorin uran jälkeen hänestä tuntui, että oli aika siirtyä yksityiselle puolelle. Hän aloitti AIM Norwaylla suunnittelupäällikkönä vuonna 2018, ja vuotta myöhemmin yritysoston myötä Carmelosta ja hänen asiakaskunnastaan tuli osa Patriaa.
– Se oli positiivista aikaa – paljon positiivista viestintää ja vierailuja kumminkin puolin. Patrian viesti oli, että he aikovat kasvaa kansainvälisesti.
Ihmisistä välittäminen
Carmelo Giudicella on erinomainen näköalapaikka Patrian työkulttuuriin. Yrityskulttuurin näkökulmasta yritysostot ovat aina prosessi. Carmelo kertoo, että kun Patrian Horizon 2025 -strategia lanseerattiin vuonna 2022, yritysten kulttuurit yhdistettiin. Belgian työntekijät pääsivät todella tutustumaan suomalaisiin kollegoihinsa ja toisin päin.
Patriassa henkilöstöstä välittäminen on tärkeää ja meillä kannustetaan löytämään hyvä tasapaino työn ja yksityiselämän välillä.
Carmelon mukaan Patrian suomalaiset juuret vaikuttavat monella positiivisella tavalla siihen, miten yritys suhtautuu ihmisiin.
– Pidän suomalaisessa työkulttuurissa siitä, että ihmisistä välittäminen on tärkeää. Sen sijaan, että tehtäisiin 15-tuntisia työpäiviä ja jätettäisiin perhe kakkoseksi, ihmisiä kannustetaan löytämään hyvä tasapaino työn ja yksityiselämän välillä.
Hyvä työn ja henkilökohtaisen elämän tasapaino pitää ihmiset terveinä ja motivoituneina, jolloin myös työnantaja saa pitkällä aikavälillä parempia tuloksia.
Carmelo on myös huomannut, että Patrian kulttuuriin kuuluu ihmisten kuunteleminen.
– Monissa muissa kulttuureissa ylempi johto tekee päätökset ja muu työvoima vain toteuttaa niitä. Patrialla päätökset tehdään vasta keskustelun ja mielipiteiden vaihdon jälkeen.
Kansainvälisten mahdollisuuksien hyödyntäminen
Suuri osa Carmelon päätöksenteosta liittyy Patrian kansainvälisiin asiakkaisiin. Carmelon mukaan Patria on pystynyt tarttumaan nykyisiin kansainvälisiin mahdollisuuksiin erinomaisesti, ja hänestä yhtiöllä on globaalilla rintamalla suuret kasvunäkymät.
Hän uskoo, että Patrian menestyksen avaimet ovat jälleen siinä, että opitaan uusia toimintatapoja ja pyritään ymmärtämään niitä.
– Suomen työkulttuuri on samanlainen kuin esimerkiksi Saksassa. Tilanne on erilainen sellaisissa maissa kuin Chile, Portugali tai Pakistan – siellä jutustellaan ensin mukavia tai mennään drinkeille ja keskustellaan liikeasioista vasta sen jälkeen. Asiakkaan työkulttuurista riippuu, millaiseen toimintaan sopeudutaan.
Patria on pystynyt tarttumaan nykyisiin kansainvälisiin mahdollisuuksiin erinomaisesti, ja Carmelon mukaan yhtiöllä on globaalilla rintamalla suuret kasvunäkymät.
Tämä pätee Carmelon omaan työhön, sillä hän työskentelee risteyskohdassa, jossa asiakaskulttuuri ja tekniset vaatimukset kohtaavat Patrian kulttuurin ja tuotannon. Kun pystytään ymmärtämään kaikkia osapuolia, päästään tekemään onnistuneita projekteja ja pitkäaikaisia sopimuksia. Siinä sivussa Carmelo tekee unelmatyötään – hän saa edelleen matkustaa ja työskennellä lentokoneiden parissa.
Uran kohokohdat
2008 | Valmistuminen rakennusinsinööriksi Belgian Royal Military Academy’sta |
2008–2009 and again in 2012 | Flight Engine Commander, Belgian puolustusvoimat, Florennes, Belgia |
2010 | "Job Well Done" –tunnustus työstä Naton ISAF-operaatiossa (International Security Assistance Force) |
2011 | Belgian Air Force Commander -palkinto |
2015–2018 | Oklahoma City, Yhdysvallat, Belgian puolustusvoimien edustaja MNFP F-16-ohjelmassa |