Patria-konsernin osavuosikatsaus 1.1. – 31.3.2019
Patria-konsernin tulos tilikauden ensimmäisellä vuosineljänneksellä oli jonkin verran suunniteltua alhaisemmalla tasolla. Liikevaihto oli 105,1 miljoonaa euroa. Liikevoitto oli -0,3 miljoonaa euroa. Omavaraisuusaste oli 49,4 % ja nettovelkaantumisaste 51,8 %.
Ensimmäinen vuosineljännes 2019
Tammikuussa toimitusjohtaja Olli Isotalo jätti tehtävänsä, ja talousjohtaja Ville Jaakonsalo nimitettiin väliaikaiseksi toimitusjohtajaksi siirtymäkauden ajaksi. Toimitusjohtajan vaihdos liittyy osaltaan Patrian strategiaan, jonka mukaan yhtiö hakee kasvua erityisesti kansainvälisestä palveluliiketoiminnasta.
Patria ja Puolustusvoimat allekirjoittivat sopimuksen alkeis- ja peruslentokoulutuksen palvelusta. Sopimus sisältää lentokoulutuksen lisäksi koulutuksen edellyttämän kaluston ylläpidon.
Helmikuussa Patria-konserniin kuuluva Senop julkaisi uuden Senop HSC-2 hyperspektrikameran.
Patria teki sopimuksen kazakstanilaisen Air Astanan kanssa lentoyhtiön uusien lentäjien kouluttamiseksi vuoteen 2022 asti.
Patria osallistui IDEX 2019 -messuille Abu Dhabissa esitellen siellä uusinta teknologiaansa ja useita tuotteita, kuten Patria AMV -ajoneuvot, Patria Nemo, CANDL, joka on pienessä fyysisessä paketissa oleva tiedonsiirtojärjestelmä, joka tarjoaa pitkän kantaman ilmasta-ilmaan ja ilmasta-maahan verkottumista, etäkäytettävä ELINT (Electronic Intelligence) ARIS-järjestelmä, ARIS-E, joka on uusi ESM (Electronic Support Measures) järjestelmä sekä passiivitutkajärjestelmä MUSCL.
Helmikuun lopussa Patria kertoi olevansa mukana Sitran ja HUSin kumppanuushankkeessa, jossa etsitään tapaa siirtää potilaan antaman luvan perusteella tietoa potilaan ja ammattilaisen välillä. Patrian rooli on tukea hanketta tietojärjestelmien kyberturvallisuuden varmistamisessa.
Katsauskauden jälkeisiä tapahtumia
Huhtikuussa Patria ilmoitti siirtävänsä nykyisin Pirkkalassa yksimoottorisella DA40-kalustolla toteutettavan alkeislentokoulutuksen osuuden Espanjan Cordobaan. Pirkkalaan jää siviiliohjaajiakoulutuksen teoria- ja simulaattorikoulutus sekä DA42-koneella annettava monimoottori- ja mittarilentokoulutus.
Patria osallistui Rotocraft & Unmanned Systems Asia -tapahtumaan Singaporessa ja esitteli siellä helikoptereiden huoltotoimintoja sekä miehittämättömien järjestelmien tiedonsiirtotarpeisiin kehitettyä järjestelmää.
Patrian tytäryhtiö Milrem LCM allekirjoitti raamisopimuksen Latvian puolustusvoimien logistiikkalaitoksen kanssa BV206-tela-ajoneuvojen huollosta ja korjauksesta. Sopimus on voimassa kahdeksan vuotta.
Patria osallistui XPONTIAL 2019 -tapahtumaan Chicagossa, ja esitteli siellä CANDL-järjestelmää (Compact Airborne Networking Data Link).
Loppuvuoden näkymät
Kotimaisella asiakkaalla Puolustusvoimilla on meneillään ennätyksellisen suuria projekteja (HX, Laivue 2020). Alustavien tarjousten jälkeen on useita kuukausia kestävä seuraava vaihe, joka käsittää tarjousten sisällön analysoinnin sekä hävittäjähankinnan tarjouskilpailun ensimmäisen neuvotteluvaiheen, jossa tarjouksia tarkennetaan hävittäjävalmistajien kanssa. Myös Patria neuvottelee valmistajien kanssa teollisesta yhteystyöstä, joka on Patrialle erittäin tärkeä ja suuri mahdollisuus.
Tilauskannan kehittyminen riippuu suurelta osin tiettyjen Land-liiketoiminnan tarjousvaiheessa olevien kansainvälisten vientihankkeiden toteutumisesta.
Lisätietoja:
Ville Jaakonsalo, vt. toimitusjohtaja, talousjohtaja p. 0500 881 070, [email protected]
Patria on kansainvälinen puolustus-, turvallisuus- ja ilmailualan luotettu elinkaaren tukipalvelujen ja teknologiaratkaisujen tuottaja. Patria tarjoaa kaluston käytettävyyttä ja suorituskyvyn jatkuvaa kehittämistä sekä tiedustelu-, valvonta- ja johtamisjärjestelmien tuotteita ja palveluita ilmailu- ja puolustusalan toimijoille. Patrian missiona on olla asiakkailleen tae toimintavarmuudesta, ja visiona on olla #1 kumppani kriittisissä toiminnoissa. Toimipisteitä on Suomen lisäksi muun muassa Ruotsissa, Norjassa ja Virossa. Vuonna 2018 Patrian liikevaihto oli 476,1 miljoonaa euroa, ja konsernissa toimii 2 800 ammattilaista. Patrian omistavat Suomen valtio (50.1 %) ja norjalainen Kongsberg Defence & Aerospace AS (49.9 %). Patria omistaa 50 % norjalaisesta Nammosta, ja yhdessä nämä kolme yritystä muodostavat johtavan pohjoismaisen puolustuskumppanuuden.