Tulosta
Pratt & Whitney F135
Kuva: Pratt & Whitney

Patria ja Pratt & Whitney ovat allekirjoittaneet teollisen yhteistyön raamisopimuksen (Memorandum of Agreement; MoA). Sopimus kattaa Pratt & Whitney F135 -moottorien tuotanto- ja ylläpitotoiminnot Suomessa. 

Sopimus sisältää F135-moottoreiden sekä komponenttien kokoonpanon vuosien 2025–2030 aikana, jota seuraa F135:n moottorien huolto- ja ylläpitovaihe 2030 alkaen. 

Tarvittavat kokoonpano- ja huoltolinjat rakennetaan Nokian Linnavuoreen. Sopimuksen välittömän työllistämisvaikutuksen Patrialle vuosina 2025–2030 arvioidaan olevan noin 50 henkilöä. 

“Tämä ainutlaatuinen sopimus Patrian ja Pratt & Whitneyn välillä tarvittavien F135-moottoreiden kyvykkyyksien rakentamisesta on jälleen yksi virstanpylväs Suomen F-35-hankkeelle ja Patrialle”, sanoo F-35-ohjelman hankejohtaja Petri Hepola. “Yhteistyö Patrian, Pratt & Whitneyn ja Suomen puolustusministeriön ja puolustusvoimien välillä on ollut sujuvaa ja tuloksellista. Odotamme innolla Patriassa yhteistyön hyvää jatkumista sekä uusien kyvykkyyksien kehittämistä yhdessä.” 

”Suomelle tarjotut F135:een liittyvät teolliset kyvyt tukevat Suomen teollisuuden kasvua viidennen sukupolven moottoriosaamisessa. Tämä parantaa huoltovarmuutta Suomessa ja Nato-kumppanimaissa ja laajentaa samalla F135-moottorin ylläpitoverkostoa”, sanoo F135-ohjelman johtaja Chris Johnson, Pratt & Whitneyltä. “Olemme innoissamme siitä, että näemme lähitulevaisuudessa Patrian kokoamia F135-moottoreita suomalaisissa F-35-hävittäjissä. Yhteistyön päämääränä on siirtyminen kansalliseen huoltokykyyn, jolla tuetaan Suomen ilmavoimien operatiivisia vaatimuksia seuraavien vuosikymmenien aikana.” 

F-35:n teollisen yhteistyön ohjelma Suomessa luo vahvaa osaamista huoltovarmuuden kautta ja on myös kansantalouden kannalta merkittävä. 

Patria and Pratt&Whitney Team
Kuvassa Patrian Pratt & Whitney'n tiimit



Mediatiedustelut ja lisätiedot:

Sirje Ahvenlampi-Hyvönen, viestintäjohtaja, Patria, puh. +358 50 557 3822, [email protected]  

Petri Hepola, hankejohtaja, F-35, Patria, puh. +358 40 869 3760, [email protected]

Patria on kansainvälinen puolustus-, turvallisuus- ja ilmailualan luotettu elinkaaren tukipalvelujen, teknologiaratkaisujen ja lentokoulutuksen tuottaja. Patria tarjoaa kaluston käytettävyyttä ja suorituskyvyn jatkuvaa kehittämistä sekä tiedustelu-, valvonta- ja johtamisjärjestelmien tuotteita ja palveluita ilmailu- ja puolustusalan toimijoille. Patrian missiona on olla asiakkailleen tae toimintavarmuudesta, ja visiona on olla #1 kumppani kriittisissä toiminnoissa maalla, merellä ja ilmassa. Patrialla on toimipisteitä Suomen lisäksi muun muassa Ruotsissa, Norjassa, Belgiassa, Alankomaissa, Virossa, Latviassa ja Espanjassa. Konsernissa toimii yli 3 000 ammattilaista. Patrian omistavat Suomen valtio (50,1 %) ja norjalainen Kongsberg Defence & Aerospace AS (49,9 %). Patria omistaa 50 % Nammosta, ja yhdessä nämä kolme yritystä muodostavat johtavan pohjoismaisen puolustuskumppanuuden.
www.patriagroup.com