Tulosta
Eurooppalaiset yhteishankkeet edistävät eurooppalaisia puolustusvälinehankintoja. Pitkän tähtäimen
suunnitelmia ja sitoutumista sekä jatkuvaa yhteistyötä tarvitaan kokonaisvalmiuden parantamiseksi
ja toimialalle kaivatun investointien jatkuvuuden takaamiseksi, kirjoittaa Patrian toimitusjohtaja
Esa Rautalinko.

Eurooppa on edelleen sotaa käyvä maanosa, koska Venäjä on jatkanut aggressiivista hyökkäystään Ukrainaan nyt jo yli 2 vuoden ajan. Valitettavasti on käynyt selväksi, että nopeita ratkaisuja ei ole näköpiirissä. Voimakkaasti muuttuneen turvallisuusympäristön vuoksi Suomi liittyi Natoon huhtikuussa 2023. 

Suomen Nato-jäsenyys helpottaa teollista yhteistyötä Nato-maiden ekosysteemissä. Patrialla on pitkä kokemus toimimisesta useissa Nato-maissa sekä vientiasiakkaiden kanssa että omien paikallisten konserniyhtiöiden kautta. Yhä tiiviimpi yhteistyö erityisesti Ruotsin kanssa ja laajemmin Pohjoismaissa jatkuu Ruotsin Natoon liittymisen jälkeen. Pelkästään näistä syistä puolustusteollisuuden kysymykset ovat tällä hetkellä erittäin ajankohtaisia Natossa. Patrian ja Suomen vahvuudet täydentävät Natoa erityisesti arktisiin olosuhteisiin suunniteltujen tuotteiden ja palvelujen, elinkaariosaamisen ja huipputeknologian ratkaisujen osalta.

Euroopan turvallisuuspolitiikan painopiste oli pitkään ennen hyökkäystä Ukrainaan informaatiosodassa ja kyberuhissa. Nämä uhat ja niiden torjuminen ovat edelleen tärkeitä, mutta painopisteen on oltava perinteisemmässä varautumisessa, koska rintamasota on Euroopan maaperällä. 

“Patrialla on pitkä kokemus toimimisesta useissa Nato-maissa”, toteaa Patrian toimitusjohtaja Esa Rautalinko.

Euroopan komissio julkisti maaliskuussa 2024 EU:n ensimmäisen puolustusteollisuuden strategiansa, mikä osoittaa, että EU haluaa siirtyä Venäjän hyökkäyksen alkuvaiheen hätätoimista pidempiaikaiseen toimintaan ja parantaa Euroopan pitkän aikavälin puolustusteollisuuden valmiutta. Tämä osoittaa, kuinka tärkeää on, että eurooppalaiset päättäjät tarkastelevat turvallisuustilannetta yhteisestä näkökulmasta. Eurooppalainen puolustusyhteistyö on avain rauhan säilyttämiseen Euroopassa.

Eurooppalaisia puolustusvälinehankintoja edistävät yhteiseurooppalaiset hankkeet - kuten Patria 6x6 -ajoneuvoon perustuva CAVS (Common Armored Vehicle System) -hanke tai Euroopan  puolustusrahaston tutkimus- ja kehityshankkeet, kuten FAMOUS (European Future Highly Mobile Augmented Armored Systems) – ovat erinomaisia ja konkreettisia esimerkkejä ja menestystarinoita, joissa yhdistyvät eurooppalainen yhteistyö ja kaluston vaihdettavuuden ja suorituskyvyn kehittäminen.

CAVS-yhteishankkeeseen osallistuu jo tällä hetkellä Suomi, Latvia, Ruotsi ja Saksa, ja Patria 6x6 -ajoneuvot ovat jo operatiivisessa käytössä Suomessa, Latviassa ja Ruotsissa. FAMOUS-konsortio, johon osallistuu 9 maata ja 18 johtavaa eurooppalaista puolustusalan yritystä, kehittää tulevaisuuden panssaroitujen ajoneuvojen teknologioita ja suorituskykyä vastaamaan asiakkaiden tarpeisiin ja maataistelukyvyn parantamiseen EU:ssa.

Edessämme on vuosikymmeniä kasvava puolustustarvikkeiden kysyntä. Puolustusteollisuuden tuotantokapasiteetista kiistelyn sijaan oleellisempi kysymys on, mitkä ovat suvereenien Euroopan maiden pitkän aikavälin tarpeet valmiuksiensa nostamiseksi. Pitkän tähtäimen suunnitelmia ja sitoutumista sekä jatkuvaa yhteistyötä tarvitaan kokonaisvalmiuden parantamiseksi ja toimialalle kaivatun investointiturvan varmistamiseksi. Näin pystymme takaamaan myös tarvittavan puolustusmateriaalivirran Ukrainaan.

Esa Rautalinko
Toimitusjohtaja
Patria