27.6.2024
Suomen ja Patrian vetämä eurooppalainen FAMOUS-ajoneuvohanke on edennyt konseptivaiheeseen. Tulevan ratkaisun teknologioita ja konseptin suorituskykyjä päästään testaamaan käytännössä.
All Terrain Vehicle (ATV) concept vehicle

Maajoukkojen liikkuvuuden ja suorituskykyjen parantaminen ovat tärkeitä painopisteitä, kun EU-maat kehittävät pitkällä aikavälillä puolustustaan.
Näihin tarpeisiin vastaa yhteiseurooppalainen FAMOUS-hanke (European Future Highly Mobile Augmented Armored Systems), jossa kehitetään tulevaisuuden panssaroitujen ajoneuvojen teknologioita, suorituskykyjä ja maataisteluvalmiuksia.

FAMOUS-hanke käsittää tutkimusvaiheen (EDIDP FAMOUS-projekti) sekä tuotekehitysvaiheen (EDF FAMOUS2 -projekti). FAMOUS-hankkeen johtovaltiona toimii Suomi ja Patria hankkeen teollisena  koordinaattorina. FAMOUS2-projektissa on mukana yhdeksän eurooppalaista valtiota ja noin 35 yritystä.

Suorituskykyinen ajoneuvo vaativiin oloihin

Famous

FAMOUS-hankkeessa Patrian tutkima ja kehittämä ajoneuvoratkaisu luo suorituskykyisen perustan erityisesti vaativiin sää- ja maasto-olosuhteisiin, sanoo Patrian Protected Mobility and Defence Systems -tuotelinjan teknologiajohtaja ja FAMOUS-hankkeen johtaja Juha Lähteenmäki.

Suomessa FAMOUS kokonaisuus liittyy erityisesti Maavoimien arktisen liikkuvuuden hankkeeseen, jossa etsitään mm. korvaavaa ajoneuvoratkaisua vanhenevalle ja käytöstä poistuvalle tela-ajoneuvokalustolle.
– Laaja-alaisessa hankkeessa kehitettävät teknologiat liittyvät muun muassa ajoneuvojen liikkuvuuteen, voimalinjaan, energiavarantoihin, suojaukseen, tilannetietoisuuden kehittämiseen, autonomisuuteen, asejärjestelmän kehittämiseen sekä ylläpidettävyyden parantamiseen, Lähteenmäki toteaa.

Kehitettävältä ajoneuvoratkaisulta edellytetään esimerkiksi erinomaista taktista ja operatiivista liikkuvuutta. Myös sen kustannuksiin, valmistettavuuteen, digitaalisuuteen ja ylläpitoon elinkaaren aikana kiinnitetään huomiota.

Hanke edennyt konseptin valmistusvaiheeseen

FAMOUS-hankkeen ensimmäinen vaihe alkoi joulukuussa 2021 ja kesti kaksi vuotta. 
– Ensimmäinen vaihe onnistui erinomaisesti. Saavutimme asetetut tavoitteet suunnitellussa aikataulussa ja budjetissa, Lähteenmäki kertoo.

ATV

FAMOUS-hankkeen ensimmäinen vaihe keskittyi tutkimukseen ja selvitystyöhön, jossa käytiin läpi jäsenmaiden tarpeet ja vaatimukset ja niiden pohjalta mahdollisia ajoneuvo- ja järjestelmäkonsepteja sekä näiden mahdollisia arkkitehtuureja sanoo Patrian PMO-projektijohtaja Matti Vuori.
– Arvioimme muun muassa konseptien suorituskykypotentiaalia, kustannuksia, monimutkaisuutta ja etenkin liikkuvuutta.

Ensimmäisen vaiheen toteutettavuustutkimusten tulosten pohjalta vahvistui tavoiteltava ajoneuvokonsepti. Tätä viedään eteenpäin tarkemman arkkitehtuurisuunnittelun ja vaatimusmäärittelyiden kautta suunnitteluun, valmistukseen ja testaukseen. Tämä tapahtuu FAMOUS2-projektissa, joka ulottuu vuoteen 2026.

Lisäksi Patrialla on vetovastuu työpaketeissa, joissa kehitystyö keskittyy hybridivoimalinjaan ja energian hallintaan.
– Hankkeessa hyödynnetään myös Patrian vahvaa osaamista järjestelmien integroinneissa ja hankkeessa tullaan integroimaan FAMOUS2:n osallistuvien partnereiden järjestelmiä yhteen, Vuori sanoo.

Patria johtaa ja koordinoi hanketta

Patria toimii FAMOUS2-projektissa koordinaattorina. Yhtiön vastuulla on myös tela-ajoneuvon suunnittelu, järjestelmäintegroinnit ja prototyyppien valmistus. Lisäksi projektissa valmistetaan kumppaneiden puolesta yksi 4x4 pyöräajoneuvon prototyyppi sekä tilannetietoisuusjärjestelmän prototyyppi sekä näihin soveltuvia alijärjestelmiä.

FAMOUS2 companies

Patria ja projektin kumppanit tulevat valmistamaan tela-ajoneuvosta kaksi erilaista prototyyppiä, ensimmäinen on nykyteknologioilla erinomaiseen liikkuvuuteen optimoitu ratkaisu ja toisessa tutkitaan tulevaisuuden suorituskykyä parantavia teknologioita. Prototyypit suunnitellaan modulaarisiksi, jolloin on mahdollista hyödyntää ratkaisuja kummassakin prototyypissä.

- Niitä ovat esimerkiksi hybridivoimalinja, kevyempiä ballistisia suojausratkaisuja, puoli-autonomisia toimintoja, sekä erilaiset aktiivisia suojausratkaisut erityyppisiä uhkia vastaan, Lähteenmäki sanoo.
– Tilannetietoisuuden parantamiseksi tutkitaan esimerkiksi uutta sensoreihin ja tutkajärjestelmiin liittyvää teknologiaa. Yksi osa-alue tulevaisuuden suorituskyvyissä on uuden yhteiseurooppalaisen asejärjestelmän kehittäminen.

Kehitystyötä tehdään myös esimerkiksi ajoneuvojen telaratkaisuissa ja kevyissä materiaaleissa.
– Kun FAMOUS2 on Patrian osalta valmis, ajoneuvosta on tehty kaksi prototyyppiä, joita on testattu projektissa määritettyjä asiakasvaatimuksia vastaan.

EU vahvistaa puolustusteollisuutta

FAMOUS-hankkeen budjetti yhteensä on noin 132 miljoonaa euroa, josta Euroopan komission rahoittaman Euroopan puolustuskehitysohjelman (EDIDP) osuus oli yhdeksän miljoonaa ja n. 95 miljoonaa euroa tulee Euroopan puolustusrahastosta (European Defence Fund, EDF). Loput n. 28 miljoonaa tulee jäsenvaltioilta ja yritysten omina panostuksina.

ATV

EDF käynnistyi vuonna 2021 ja sen tavoitteena on edistää Euroopan puolustusteollisuuden ja tutkimusyhteisön kilpailukykyä, tehokkuutta ja innovaatiokapasiteettia. Rahaston kokonaisbudjetti vuosille 2021–2027 on noin kahdeksan miljardia euroa, joka rahoitetaan EU-budjetista.

Euroopan puolustusrahasto vahvistaa EU:n puolustusteollista ja - teknologista pohjaa, jolla rakennetaan parempaa turvaa Eurooppaan.
– Asian merkitystä korostaa Venäjän hyökkäys Ukrainaan, joka on muuttanut perustavanlaatuisesti Euroopan turvallisuustilannetta, Lähteenmäki huomauttaa.

Tämä hanke on saanut rahoitusta Euroopan puolustusteollisuuden kehittämisohjelman (EDIDP) avustussopimuksesta nro EDIDPGCC- 2020-058- FAMOUS ja Euroopan puolustusrahaston (EDF) hankkeesta 101103043 – FAMOUS2.

Tämä teksti kuvastaa vain kirjoittajan näkemystä, eikä komissio ei ole vastuussa sen sisältämien tietojen mahdollisesta käytöstä. 

Mitä pidit artikkelin sisällöstä?