Patria aloittaa F-35-hävittäjien rakenteiden ja moottorien tuotannon ja kokoonpanon. Suomeen tulevien hävittäjien ohella osavalmistus tehdään jatkossa muidenkin maiden tilaamiin koneisiin.

Kuva: Lockheed Martin Corporation

F-35
Kuva: Lockheed Martin Corporation

Patria rakentaa Jämsän Halliin uudet tuotantotilat, joissa aloitetaan Lockheed Martinin F-35-hävittäjien rakenteiden tuotanto ja kokoonpano. Tuotanto lähtee käyntiin vuoden 2026 alussa.
Patria valmistaa kaikkiaan 400 F-35-hävittäjien eturunkoa ja laskutelineluukkusettiä vuosina 2026–2040.

– Eturunkojen osalta tuotanto tulee olemaan ensimmäinen laatuaan Yhdysvaltojen ulkopuolella, Patrian F-35:n hankejohtaja Petri Hepola sanoo.

Suomesta rakennekomponentit toimitetaan Yhdysvaltoihin Lockheed Martinin loppukokoonpanolinjalle.

Patrialta komponentteja globaaleihin toimituksiin

Ensimmäiset Patrian valmistamat rakennekomponentit tulevat Suomen tilaamiin F-35-hävittäjiin, joita on päätetty hankkia Ilmavoimille 64 kappaletta korvaamaan Hornet-hävittäjät.

Tulevaisuudessa Patria valmistaa myös muiden maiden hankkimien F-35-hävittäjien eturunkoja ja laskutelineluukkuja. Tuotantohankkeet avaavat Patrialle pääsyn F-35:n maailmanlaajuiseen toimitusketjuun. Hepolan mukaan rakennekomponenttien tuotantokapasiteettia on mahdollista kasvattaa ja skaalata tarvittaessa tilausten mukaan.

Osavalmistuksen ohella Patria alkaa myös koota ja huoltaa F-35-hävittäjissä käytettäviä Pratt & Whitney F135-moottoreita. Tämä tapahtuu Nokian Linnavuoressa, jossa koottiin 1990-luvulla myös Hornet-hävittäjien General Electric -moottorit.

Tuotantohankkeet avaavat Patrialle pääsyn F-35:n maailmanlaajuiseen toimitusketjuun.

 

Teollinen yhteistyö varmistaa huoltovarmuuden

F-35-hävittäjien rakennekomponenttien valmistus ja moottorien kokoaminen sekä huolto Suomessa liittyvät Puolustusministeriön, Lockheed Martinin ja Pratt&Whitneyn teollisen yhteistyön sopimukseen.

F-35
Kuva: Lockheed Martin Corporation

Sopimusten mukaan yritysten on täytettävä teollisen yhteistyön velvoite määräajassa sopimuksen allekirjoittamisesta.

Petri Hepolan mukaan kotimaisen teollisuuden osuus F-35-hankkeen kykyjen rakentamisessa on keskeistä huoltovarmuuden kannalta. Suomeen rakentuu näin vahva F-35-järjestelmän huolto- ja ylläpitokyky. 
– Teollinen yhteistyö ja Patrian tarjoamat palvelut varmistavat F-35-järjestelmän huoltovarmuuden kannalta kriittisen osaamisen ja teknologian hallinnan Suomessa niin normaali- kuin poikkeusoloissa, Hepola toteaa.

Hän huomauttaa, että Patrian tarjoamat palvelut ja niiden myötä rakentuva infrastruktuuri ja osaaminen yhdessä Puolustusvoimien kanssa luovat Suomeen kansainvälisestikin merkittävän F-35-osaamiskeskittymän, mikä tuo Suomelle vahvan aseman F-35-käyttäjäyhteisössä.

F-35-hanke tuo satoja työpaikkoja

F-35-hanke tarjoaa Suomessa korkean teknologian valmistustyötä vuosikymmeniksi eteenpäin. Hankkeen työllistävä vaikutus teollisen yhteistyön raamissa ennustetaan Patrian osalta olevan yhteensä noin 4 000 henkilötyövuotta.

Hepola muistuttaa, että teollinen yhteistyö tuo Patrialle kokonaisvaltaista osaamista F-35-hävittäjien suunnitteluratkaisuista, komponenteista ja materiaalista. Se on arvokasta osaamispääomaa, joka kantaa pitkälle tulevaan myös lentokaluston ylläpidossa ja muissa siihen liittyvissä teknologioissa.
– Pitkäaikainen sopimus rakennekomponenttien valmistuksesta ja moottorien kokoamisesta on tärkeä lisä Patrian tulevaisuuden kyvykkyyksiin.