Elektronisen tiedustelun ARIS-järjestelmien toimitus kahteen NATO-maahan on Patrian tuorein vastaus kasvavaan kysyntään. Patrian kilpailuvaltti on asiakkaan tarpeisiin tarkasti räätälöity kokonaisuus.

Patria julkisti helmikuussa sopimukset Patria ARIS -järjestelmien eli elektronisen tiedustelun järjestelmien toimittamisesta kahdelle eurooppalaiselle Nato-jäsenvaltiolle. Järjestelmissä hyödynnetään Patrian kehittämiä uuden sukupolven vastaanotin- ja signaalinkäsittelyteknologioita, sanoo Kalle Martikainen, joka vastaa Patrian tiedustelu- ja valvontaratkaisujen tuotealueesta.
– Uudet asiakkaat saavat erittäin suorituskykyisen signaalitiedustelujärjestelmän uusimman version. Se sovitetaan kyseisten valtioiden tarpeisiin, Martikainen toteaa.

Patria ARIS kerää tietoa vastapuolen käyttämistä kiinteistä valvontatutkista sekä esimerkiksi laivoissa ja ilma-aluksissa käytetyistä liikkuvista tutkajärjestelmistä. Järjestelmää voidaan käyttää myös erilaisten asejärjestelmien etsintään.
– Järjestelmän ydin on pitkän kehitystyön tuloksena syntynyt teknologia, johon olemme lisänneet koko ajan kyvykkyyttä parantavia teknisiä ratkaisuja ja ohjelmistoja.
Toimitamme kokonaisratkaisun, emme pelkkää vastaanotinteknologiaa, tuotepäällikkö Keijo Mattila korostaa.

Tarkan tiedustelutiedon merkitys korostuu

Elektronisen sodankäynnin kyvykkyydet ovat keskeinen osa valtioiden sotilaallista puolustusta. Tarkan ja reaaliaikaisen tiedustelutiedon merkitys korostuu entisestään nykyisessä maailman turvallisuustilanteessa. 
– ARIS-järjestelmän avulla vastapuolen tutkasignaaleista pystytään tuottamaan yksityiskohtaista ja analysoitua
tunnistetietoa reaaliaikaisesti. Se on elintärkeää nykyaikaisella sodankäynnin taistelukentällä, Martikainen huomauttaa.

Patria ARIS

Elektronisen tiedustelun ja valvonnan suuri haaste on jatkuva teknologinen kilpajuoksu. Vastapuolella kehitetään koko ajan entistä suorituskykyisempiä ja vaikeammin havaittavia tutkajärjestelmiä, joiden vaimeita ja jatkuvasti muuttuvia signaaleja ei perinteisillä vastaanottimilla pystytä välttämättä havaitsemaan tai analysoimaan.

Patria on pysynyt kilpajuoksussa mukana kehittämällä ARIS-järjestelmään koko ajan suorituskykyä ja käytettävyyttä parantavia ominaisuuksia. Uuden sukupolven teknologiassa signaalien tunnistukseen ja analysointiin käytetään muun muassa tekoälyä.

Lisäksi Patria on kehittänyt ARIS-järjestelmän rinnalle uuden, täysin itsenäisen tuotteen nimeltä Patria ARIS-E: uusi järjestelmä on tarkoitettu entistä automaattisempaan tutkasignaalien valvontaan tuottaen jatkuvaa reaaliaikaista tilannekuvaa operaatioalueen kohteista 24/7.

Automaattisen valvonnan ohella ARIS-E järjestelmä tarjoaa operaattoreille työkaluja kaapattujen tutkasignaalien yksityiskohtaisempaan analyysiin – tältä osin signaalien erittäin tarkkaan analyysiin tarkoitettu ARIS järjestelmä tarjoaa kuitenkin laajemman työkaluvalikoiman.
 

Kehitystyötä yhdessä asiakkaan kanssa 

ARIS-järjestelmä koostuu tarkoista sensoreista, laajakaistaisesta digitaalisesta vastaanottimesta, ohjelmistoista ja reaaliaikaisesta digitaalisesta laskennasta vastaavasta suuritehoisesta tietokoneesta. Sensorit voidaan asentaa esimerkiksi maa-asemille, ajoneuvoihin, laivoihin tai lentokoneisiin. ARIS-järjestelmän kaikkia toiminnallisuuksia voidaan käyttää joko paikallisesti sensoriasemalta tai etänä käyttökeskuksesta suojatun verkkoyhteyden kautta.

ARIS-järjestelmän eräs pääkäyttötarkoituksista on rakentaa havaituista lähetteistä kattava ja ajantasainen signaalitietokanta, jota voidaan hyödyntää tehokkaasti esim. ARIS-E-järjestelmässä kohteen automaattiseen tyyppitunnistukseen. 

ARIS-järjestelmän teknologioita on kehitetty Patriassa vuodesta 2005 alkaen. Kalle Martikainen on ollut kehitystyössä mukana alusta lähtien.
– Järjestelmän vahvuus on, että olemme kehittäneet sitä koko ajan yhdessä asiakkaan kanssa. Tämä varmistaa järjestelmän erinomaisen käytettävyyden.

Tuotepäällikkö Jukka-Pekka Pöyhtäri sanoo, että Patriassa tunnetaan hyvin, mihin ja miten järjestelmää käytetään ja millaisia tukijärjestelmiä kokonaisuuteen tarvitaan.
– Näin pystymme räätälöimään ARIS-teknologian ympärille kokonaistoimituksen, jossa kunkin asiakkaan toiveet ja tarpeet otetaan tarkasti huomioon. Käymme tästä aina perusteellisen teknisen keskustelun asiakkaan kanssa, Pöyhtäri huomauttaa.

– Eikä kyse ole vain laitetoimituksista. Patria tarjoaa tukea ja päivityksiä järjestelmän koko elinkaaren ajalle, Mattila täydentää.


Patrian ratkaisu kiinnostaa maailmalla 

Martikainen, Mattila ja Pöyhtäri kertovat, että kahden uuden toimitussopimuksen ohella kiinnostus Patrian elektronisen tiedustelun järjestelmiin on kasvanut selvästi kansainvälisillä markkinoilla.
– Käymissämme keskusteluissa ovat nousseet esille Patrian ehdottomat vahvuudet, joita ovat kokonaisuden hallinta ja kyky sovittaa ratkaisu asiakkaan tarpeisiin kilpailijoita paremmin, kolmikko sanoo.

Patria esitteli ARIS ja ARIS-E järjestelmiään toukokuussa Oslossa AOC Europe -tapahtumassa, joka kerää yhteen eurooppalaiset elektronisen sodankäynnin asiantuntijat valtionhallinnosta, yrityksistä ja tutkimusmaailmasta.

Järjestelmät olivat esillä myös Patrian näyttelyosastolla Eurosatory-messuilla. Kesäkuussa Pariisissa järjestetyt messut kuuluvat suurimpiin sotilasalan tapahtumiin maailmassa.