Teksti: Vesa Vainio Kuvat: Tapio Aulu ja Patria.
Kun henkilö heiluu puolustusalan messuilla oudon näköinen avokypärä päässä ja kaksi vilkkuvaa kapulaa kädessä, menossa täytyy olla jotakin hyvin mielenkiintoista. Markkinointijohtaja Mikko Mäkinen Patrian Land-liiketoiminnasta vakuuttaa, että näin todella on.
- Kyseessä on uusi virtuaalinen messuständimme, esittelemme virtuaalihuoneessa tuotteitamme ja tuoteversioitamme uuden teknologian avulla.
Käyttäjäkokemus on hämmästyttävä, kun alkuhämmennyksestä selviää. Hetken navigoituaan huomaa olevansa Patria AMVXP 8x8 panssaroidun pyöräajoneuvon sisällä kädet kiinni Nemo-kranaatinheitinjärjestelmän ohjaimissa.
- Välittömään oivaltamiseen perustuva käyttöliittymä tarjoaa yksinkertaisen ja helpon käyttäjäkokemuksen. Voi liikkua missä vain ja tutustua yksityiskohtaisesti eri ratkaisuihin.
Virtuaalisuus tuo esittelytilanteeseen uusia mahdollisuuksia, sillä Patrian asiantuntija voi ”hypätä” sisään virtuaalihuoneeseen ja keskustella sieltä käsin vierailijan kanssa. Ja merkitä muistiin jokaista yksityiskohtaa myöten käydyt keskustelut.
- Käytännössä voimme pitää vaikka teknisiä palavereja virtuaalihuoneessa. Olet sitten fyysisesti missä päin maailmaa vain. Olet kuin aidosti samassa tilassa muiden kanssa saman aiheen ympärillä.
Mäkisen mukaan 10 minuuttia virtuaalihuoneessa korvaa ison kasan PowerPoint-esityksiä ja Excel-ruutuja sekä antaa paljon paremman ymmärryksen siitä, mihin vieras on tutustumassa.
Läppäri matkaan ja messuille
Kun markkinointipäällikkö Iiro Heikkilä lähti marraskuussa suureen kansainväliseen puolustusalan DSEI-tapahtumaan Japaniin, hänellä oli mukanaan kaksi kannettavaa tietokonetta ja tarvittavat oheistarvikkeet. Niillä hän sai rakennettua virtuaalihuonekokemuksen messuvieraita varten. Oli uuden järjestelmän ensiesittelyn aika.
- Japanilaiset ovat äärimmäisen kiinnostuneita uudesta teknologiasta, joten he olivat sopiva kohderyhmä ensimmäiseen julkiseen esittelyyn. Vastaanotto alan ammattilaisista koostuneessa kävijäkunnassa oli innostuneen positiivinen.
Isot kansainväliset puolustusalan messut, joita on muutamia maailmassa, ovat Patrialle todella tärkeä näyteikkuna esitellä tuotteita ja mitä on oikeasti tarjolla. Paikoin kymmeniä tuhansia kävijöitä vetävät asiantuntijamessut ovat sekoitus käyttäjä- ja hankintaorganisaatioiden edustajia.
Japanissa Heikkilä teki havainnon, että aktiivinen toiminta ja liike osastolla vetivät ihmisiä puoleensa.
- Toiminnallisuus on hyvä tapa avata keskustelu ja viedä se kiinnostaviin aiheisiin.
Tyypillisesti isoille kansainvälisille messuille on viety 1-2 oikeaa ajoneuvoa eri varustuksessa, skaalan yläpäässä on suurimmillaan ollut kaksi ajoneuvoa ja lisäksi Nemo-kontti. Jatkossa arsenaali saattaa keventyä huomattavasti, kiitos virtuaalihuoneen.
- Mikään ei kuitenkaan poista todellisen raudan tuntua, kokemusta kosketella aitoa ajoneuvoa ja ajaa sitä oikeasti. Mietimme aina tapauskohtaisesti kohdemarkkinan ja messupaikan mukaan, minne otamme yhä vaunun mukaan. Virtuaalinen ajaminen häämöttää myös tulevissa suunnitelmissamme.
Korkean teknologian yritys
Virtuaalihuone on Patrialle käytännöllinen ja kustannustehokas tapa esitellä tuotevalikoimaa. Malli on myös ympäristöystävällinen, sillä pienempi messurepertuaari säästää luontoa kuljetusten tuottamien päästöjen vähenemisen myötä.
Mäkinen korostaa virtuaalihuoneen tarjoamia monimuotoisia käyttömahdollisuuksia, markkinoinnillista aktiviteettia ja teknistä osaamista.
- Patria on korkean teknologian yritys ja haluamme vahvistaa tätä kuvaa edistyksellisellä markkinointiteknologialla. Innovatiivisuus ja interaktiivisuus ovat vahvat tekijät tämän päivän esittelymalleissa.
Land-liiketoiminta toimii päänavaajana tällaisen virtuaaliteknologian markkinointihyödyntämisessä Patriassa. Tuotespesifikaatiot, 3D-mallit, animaatiot ja videot voivat Mäkisen mukaan toimia yhtä lailla muiden liiketoimintojen tuote-esittelyissä. Taustana oleva suomalainen maisema sopii kaikille tuotteille. Tosin maisemaankin on tulossa jatkossa vaihtoehtoja eri asiakassegmenteille.
- Suunnitelmissamme on tuoda virtuaalihuoneeseen enemmän tuotteita, versioita ja animaatioita. Lay-out kehittyy niin ikään kohti tarkempia malleja pysyen kuitenkin tietyllä tasolla, kaikkia yksityiskohtia suunnittelumalleistamme kun emme kilpailusyistä voi näyttää.
Messujen esittelykäytön ja palaverien pitämisen lisäksi virtuaalihuone soveltuu myös koulutuskäyttöön. Suora yhteys tuotesuunnittelun CAD-järjestelmään on vielä pidemmän polun päässä. Virtuaalihuone toimii kevyiden pelimallien varassa ja niitä ei vielä saa suoraan raskaista suunnittelun 3D-malleista nappia painamalla ulos.
Laaja tekninen toimivuus
Patriassa mietintä virtuaalihuoneen rakentamiseksi käynnistyi toden teolla vuoden 2018 syksyllä. Tutustuminen virtuaalitodellisuus eli VR-teknologiaan avasi näkymiä eteenpäin. VR tarkoittaa tietokonesimulaattorilla keinotekoisesti luotua ympäristöä.
Työkaluksi valikoitui glue collaboration -alusta, jonka päälle sisältö alkoi rakentua. Virtuaalihuonetta voi käyttää eri mobiililaitteilla ja käyttöjärjestelmillä ja käyttö on onnistunut teknisesti jopa 3G-yhteyden varassa, vaikka 4G-yhteys onkin suositeltavaa.
Japanissa Patria oli virtuaalihuoneensa kanssa yksin eli puolustusalalla teknologia on vielä uutta. Pelimaailmassa ja -tapahtumissa virtuaalisuus on sen sijaan vankasti läsnä.