Puolustustarvikkeiden vientiä säännellään tarkasti valtioiden lainsäädännöllä ja kansainvälisillä sopimuksilla. Kansainvälisillä markkinoilla toimivan alan yrityksen on siksi tunnettava yksityiskohtaisesti nämä määräykset ja kehitettävä jatkuvasti omaa osaamistaan.
Tämä on lähtökohta Patrian ja norjalaisen Kongsbergin yhteisessä Trade Compliance -hankkeessa, joka vahvistaa molempien yhtiöiden vientivalvontaan liittyvää asiantuntemusta ja toimintamalleja.
Viisi vuotta käynnissä olleen poikkeuksellisen yhteishankkeen tähänastisia tuloksia ja seuraavia vaiheita esiteltiin marraskuussa Tampereella järjestetyssä seminaarissa, joka keräsi noin 140 osallistujaa Patriasta, Kongsbergista ja yritysten vientivalvonnan sidosryhmistä.
Vuosittain järjestettävässä tapaamisessa vientivalvonta-asioiden kanssa tekemisissä olevat verkostoituvat ja kuulevat asiantuntijoiden ajankohtaiskatsauksia. Niitä kuultiin muun muassa Suomen ja Yhdysvaltain viranomaisilta.
Ylimmältä johdolta vahva tuki hankkeelle
Trade Compliance -hankkeella on ollut alusta lähtien Patrian ja Kongsbergin johdon vahva tuki, sillä kansainvälisillä markkinoilla määräysten tarkka noudattaminen on paitsi elinehto myös kilpailuvaltti.
– Kysyntä puolustusalan markkinoilla kasvaa seuraavina vuosikymmeninä. Sääntelyn merkitys korostuu entisestään, jotta puolustustarvikkeita ei päädy vääriin käsiin, Patrian toimitusjohtaja Esa Rautalinko huomautti videotervehdyksessään.
– Erilaisten pakotteiden määrä kasvaa. Siksi määräyksien tarkka noudattaminen koko toimitusketjussa on meille lupa toimia, Eirik Lie, Executive Vice President, Kongsberg Gruppen ja President, Kongsberg Defence & Aerospace, jatkoi omassa videotervehdyksessään.
Entistä tärkeämpi aihe yrityksille
Trade Compliance -hankkeen projektipäällikkönä toimii Patrian vaatimuksenmukaisuudesta vastaavan tiimin vetäjä Rosa Rosanelli. Hän on tyytyväinen hankkeen tähänastisiin tuloksiin.
– Näin jälkikäteen ajateltuna oli visionääristä aloittaa viisi vuotta sitten yhteistyö, sillä nykyisessä maailmantilanteessa nämä kysymykset ovat ajankohtaisempia kuin koskaan. Pystymme hyödyntämään hankkeessa kummastakin organisaatiosta löytyvää osaamista ja kehittämään sitä, Rosanelli sanoo.
Pystymme hyödyntämään hankkeessa kummastakin organisaatiosta löytyvää osaamista ja kehittämään sitä.
Kongsbergin vaatimuksenmukaisuudesta vastaava johtaja Håkon Lindteigen huomauttaa, että Patria ja Kongsberg ovat tehneet jo pitkään tiivistä yhteistyötä monilla puolustusalan osa-alueilla. Yrityksiä yhdistää myös omistusjärjestely, jossa Kongsberg omistaa 49,9 prosenttia Patrian osakekannasta.
Lindteigenin mielestä tästä syystä on luonnollista, että yritykset kehittävät yhdessä myös viennin vaatimuksenmukaisuutta edistäviä sisäisiä ohjeistuksia ja toimintamalleja.
– Vientivalvonta- ja pakotelainsäädännön noudattaminen on keskeinen osa molempien yritysten vastuullista liiketoimintaa. Samat määräykset koskevat pääosin molempia yrityksiä. Siksi voimien yhdistäminen on järkevää, Lindteigen perustelee.
Vientivalvontaa pohditaan laajalla joukolla
Trade Compliance -hankkeen oli alun perin määrä kestää vain yksi vuosi, mutta yhteistyötä on päätetty jatkaa siitä saatujen hyötyjen vuoksi.
Hankkeen alkuvaiheessa Patria ja Kongsberg kävivät läpi käytäntöjään ja tunnistivat kehityskohteita. Tätä varten tehtiin muun muassa 15 auditointia kummankin yhtiön organisaatioissa.
Nyt hankkeessa on meneillään vaihe, jossa käydään keskustelua vaatimuksenmukaisuuteen liittyvistä aiheista entistä laajemmalla joukolla. Tätä varten on perustettu kolme työryhmää, joiden aihepiirit käsittelevät vientivalvontaa, teknologian siirtoa ja lisensointia.
– Asioiden pohdinta laajalla joukolla on tärkeää, sillä vientivalvonta koskee muitakin kuin vain asiantuntijoita. On tärkeää ymmärtää, että asia ei ole vain vientivalvontaan osallistuvien henkilöiden vastuulla, Rosanelli korostaa.
Trade Compliance -hankkeen seuraavassa vaiheessa käynnistetään vaatimuksenmukaisuuteen liittyvää koulutusta molemmissa yrityksissä. Myös tästä aiheesta keskusteltiin Tampereen tapaamisessa.
Hyviä käytäntöjä helppo jakaa
Håkon Lindteigen korostaa vahvan vaatimustenmukaisuusohjelman merkitystä puolustusalan yritykselle. Se osoittaa viranomaisille ja muille sidosryhmille, että yritys ottaa nämä asiat vakavasti ja tekee järjestelmällistä työtä lakien ja määräysten noudattamiseksi.
– Olemme myös paljon paremmin valmistautuneita mahdollisiin ulkopuolisiin auditointeihin, Lindteigen sanoo.
Hänen mukaansa kyse ei ole vain riskien hallinnasta. Koko liiketoiminnan harjoittamisen kannalta on välttämätöntä, että yritys pystyy navigoimaan monimutkaisessa ja jatkuvassa muutoksessa olevassa sääntely-ympäristössä.
– Tällä alalla tapahtuu koko ajan muutoksia, joihin meidän on sopeuduttava. Yhteinen hanke auttaa meitä tässä huomattavasti.
Loppujen lopuksi kyse ei ole vain hyvien käytäntöjen jakamisesta. Voimme oppia, miten muut ovat hahmottaneet samoja haasteita ja ratkaisseet niitä.
Trade Compliance -hankkeen keskeisiin saavutuksiin Rosanelli laskee keskinäisen luottamuksen ja yhteistyön Patrian ja Kongsbergin tiimien välille.
– On ollut helppo ottaa yhteyttä toisessa yrityksessä työskentelevään kollegaan ja kysyä, onko teillä tullut vastaan samanlaista tilannetta ja miten olette asian hoitaneet, Rosanelli kertoo.
– Loppujen lopuksi kyse ei ole vain hyvien käytäntöjen jakamisesta. Ymmärrämme samalla, että samoja tuloksia voidaan saavuttaa eri tavoin. Voimme oppia, miten muut ovat hahmottaneet samoja haasteita ja ratkaisseet niitä, hän jatkaa.