Patrian toimitusjohtajaa Esa Rautalinkoa haastateltiin ennen Kouvolan Turvallisuuskonferenssia, joka järjestetään 13.9.2024 (haastattelu on julkaistu tapahtuman sivuilla).

Patria on ollut mukana foorumissa jo vuodesta 2019. Patria järjestää tapahtumassa paneelin: If you want peace, prepare for war – European capability in defence production.

Liity live-striimiin, katso yksityiskohdat ohjelmasta: www.kouvolanturvallisuus.fi

Esa Rautalinko: Suomalainen puolustusteollisuus on osoittanut hyvää resilienssiä kriiseissä 

Patrian toimitusjohtaja Esa Rautalinko katsoo, että tuore Nato-jäsen Suomi on kovan luokan vahvistus sotilasliitolle. ”Meillä tekemisen taso puolustuspuolella on pysynyt korkealla silloinkin, kun muissa EU-maissa on priorisoitu muita asioita”, hän arvioi. 

Kouvolan_Turvallisuus

Rautalingon mukaan Suomen lisäksi lähinnä vain Baltian maat ja Puola ovat esimerkiksi varautuneet maasodankäyntiin ja panostaneet tykistön suorituskykyyn riittävästi. ”Ukrainan sodan myötä heräämistä on tietenkin tapahtunut eri puolilla.”

Suomen sotilaallisen varautumisen ainakin näyttävin keihäänkärki on F-35-hävittäjien tilaus USA:sta. Patria osallistuu hävittäjähankkeeseen monin tavoin, mm. laittamalla kasaan F135-moottoreita ja komponentteja vuosien 2025 - 2030 aikana.

”Tätä seuraa F-35:n moottorien huolto- ja ylläpitovaihe 2030 alkaen”, kertoo Rautalinko. 

Tarvittavat kokoonpano- ja huoltolinjat rakennetaan Nokian Linnavuoreen. Sopimuksen välittömän työllistämisvaikutuksen Patrialle arvioidaan olevan noin 50 henkilöä.

Kouvolan Turvallisuuskonferenssi

”Rakennustyöt Nokialla ovat jo käynnissä”, raportoi Rautalinko.

Huoltokyky on osa suorituskykyä

Lisäksi Jämsälle tulee F-35:n eturunkotehdas, jossa kootaan jopa 400 hävittäjän rungot – joista suurin osa tietysti lähtee vientiin. ”Myös laskutelineluukkuja valmistetaan Jämsässä.”

Yhteistyön päämääränä on siirtyminen kattavaan, kansalliseen huoltokykyyn, jolla tuetaan Suomen ilmavoimien operatiivisia vaatimuksia seuraavien vuosikymmenien aikana. Samalla F-35:n teollisen yhteistyön ohjelma Suomessa luo vahvaa osaamista huoltovarmuuden kautta ja on myös kansantalouden kannalta merkittävä.

Esa Rautalinko on toiminut Patrian toimitusjohtajana vuodesta 2019 ja sitä ennen yhtiön hallituksen puheenjohtajana. Viimeisen viiden vuoden aikana toimitusjohtajan tutkalle on piirtynyt musta joutsen jos toinenkin. ”Ukrainan sota ja pandemia olivat tietysti sellaisia.”

Kriiseistä on kuitenkin selvitty kuvin jaloin. ”Esimerkiksi pandemia osoitti, että meidän puolustusteollisuutemme on hyvin resilientti. Nyt Ukrainan sodan myötä on tarvittu ramp-up tuotantoon ja siinäkin on onnistuttu.”

Kenellä on paras tilannehuone?  

Uusia suuntia tunnustellaan jatkuvasti. Patria osti juuri pienen suomalaisen droonifirman, joka on erikoistunut ammattikäyttöisten droonijärjestelmien valmistukseen ja kouluttamiseen. Nordic Drones Oy:n asiantuntemus vahvistaa mukavasti Patrian Unmanned Aerial Systems (UAS) -tarjoamaa.

”Myös tätä puolta on tärkeä kehittää jatkuvasti”, arvioi Rautalinko.

Rautalinko puhuu toimialan eri toimijoiden yhteistyön tiivistämisestä, mistä hyvä esimerkki on alkuvuodesta 2024 käynnistynyt, Patrian johtama ja Business Finlandin osarahoittama, eALLIANCE-veturihanke. eALLIANCE vahvistaa suomalaisten siviili- ja puolustusteknologiayritysten välistä yhteistyötä, tavoitteenaan luoda murroksellisia digitaalisia ratkaisuja, Rautalinko kuvailee.

”Hankkeessa keskeisessä roolissa on tehokkaampi tiedonvaihto ja kattavan digitaalisen virtuaalimaailman rakentaminen. Näin saatavilla oleva tilannetieto loikkaa kokonaan uudelle tasolle.”

Ekosysteemi luo aidosti uutta

Alan eturivin teknologiayrityksenä Patrialla on erinomaiset lähtökohdat ja resurssit johtaa tätä varsin uniikkia ekosysteemiä, jota rakennetaan yhdessä yli 30 kumppaniyrityksen ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa.

”Meillä on ekosysteemissä mukana erikokoisia toimijoita, joilla on erilaisia erikoisaloja ja sitä kautta paljon annettavaa”, Rautalinko arvioi. Myös suomalaiset tutkimusorganisaatiot, yliopistot sekä teollisuusalan muut yhteistyöorganisaatiot ovat tärkeässä roolissa ekosysteemissä.

Lisäksi Patria on teollinen koordinaattori eurooppalaisessa Future Highly Mobile Augmented Armored Systems (FAMOUS) -hankkeessa, jonka tavoitteena on parantaa uusien ja olemassa olevien panssaroitujen ajoneuvojen suorituskykyä EU-rahoituksen tuella. Konsortioon osallistuu 9 maata ja 18 johtavaa eurooppalaista puolustusyritystä.
”FAMOUS-hankkeessa on tehty hyvää jälkeä nopeassa aikataulussa”, Rautalinko toteaa. 

Kouvolassa kohdataan

Kouvolan turvallisuuskonferenssissa Patria on ollut mukana sponsorina alusta asti. Rautalingon mukaan Kouvolassa on keskeistä laaja, asiansa osaava kohderyhmä:

”Mahdollisuus tavata eri toimijoita on ollut iso asia Kouvolassa. Kouvolan turvallisuuskonferenssi on visionäärinen kokonaispaketti, jolla on kansallinen painopiste, mutta aina myös kansainvälistä ulottuvuutta”, hän pohtii.

Rautalinkoon on tehnyt vaikutuksen myös se, kuinka korkeatasoinen tilaisuus on ollut jo ensimmäisestä seminaarista lähtien.

”Teemat elävät hyvin ajassa. Nyt tilaisuus noteerataan jo laajasti – ja alan toimijat kyllä raivaavat sille tilaa almanakasta.”